ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Με την ελληνική σημαία στο τελευταίο του ταξίδι ο πρίγκιπας Φίλιππος – Ποιος ήταν ο ύστατος ενεργός Έλληνας πρίγκιπας

Με την ελληνική σημαία στο τελευταίο του ταξίδι ο πρίγκιπας Φίλιππος – Ποιος ήταν ο ύστατος ενεργός Έλληνας πρίγκιπας

Την περασμένη Παρασκευή, 09.04.2021, «έφυγε» από τη ζωή μόλις δυο μήνες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, βυθίζοντας στο πένθος την επί 73 χρόνια σύζυγό του, Βασίλισσα Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, ο πρίγκιπας Φίλιππος και τελευταίος ουσιαστικά εν ενεργεία Έλληνας “γαλαζοαίματος”.

Σήμερα κηδεύτηκε και με την ελληνική σημαία στον τετραπλό θυρεό του που καταδεικνύει την καταγωγή του σε μια τελετή που μεταδόθηκε σε όλο τον πλανήτη καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την δύναμη του Ελληνισμού.

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα η ελληνική σημαία, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Και ο θυρεός του εκτός από την ελληνική σημαία, έχει τον ένα από τους δύο Ηρακλειδείς του θυρεού του τέως βασιλικού ελληνικού οίκου (φωτό κάτω):

Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover, στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμμετάσχει και ο ίδιος.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και έλαβε το όνομα Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος μετά την μικρασιατική καταστροφή και την επαναφορά του Ε.Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο μητρικός παππούς του, Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λούις Μαουντμπάττεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο.

Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάττεν, κατά τη διάρκεια του Α’Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο μικρασιατικό μέτωπο.

Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.

Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, Μαρία.

Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει αρκετά από την ελληνική γλώσσα.

Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Η κηδεία έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Με δάκρυα στα μάτια και το κεφάλι σκυμμένο ως ένδειξη σεβασμού η βασίλισσα Ελισάβετ καθώς συνόδευε το φέρετρο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, στο τελευταίο του ταξίδι από το κάστρο Γουίνδσορ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου.

Ακολουθώντας, πίσω από το φέρετρο ήταν η βασιλική πομπή, με επικεφαλής τα παιδιά του πρίγκιπα Φίλιππου, πρίγκιπα Κάρολο – ο οποίος ήταν επίσης συγκινημένος -, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Έντουαρντ.

Τα εγγόνια, συμπεριλαμβανομένων των πρίγκιπα Χάρι και Γουίλιαμ ακολούθησαν, αν και ανάμεσά τους μπήκε ο ξάδερφός τους, Πίτερ Φίλιπς.

Σημειώνεται ότι στον λογαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας στο twitter δημοσιεύτηκε ένα αφιέρωμα στη ζωή του Φίλιππου.

Όπως λένε πηγές από το Παλάτι λίγο πριν το φέρετρο με την σορό του αναχωρήσει για το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η Ελισάβετ έμεινε μόνη της μαζί του για λίγο.

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1383163548268953601

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου η Κέιτ Μίντλετον

Η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον, έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» την 39χρονη Δούκισσα του Κέιμπριτζ την στιγμή που έφτανε στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συνοδεύσει το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου, καθώς θα οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η βασίλισσα θα επιβαίνει σε μια κρατική Bentley.

Κατά σειρά στην πομπή βρίσκονταν: Πριγκίπισσα Άννα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον.

Στο τέλος της πομπής ήταν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκιπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

Οι προσκεκλημένοι στην κηδεία θα είναι μόνο 30, όλοι θα φορούν μάσκες και θα κρατούν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό.

Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

https://twitter.com/BBCNews/status/1383402435088060417

Οι πρώτοι, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, έχουν ήδη φτάσει στο Κάστρο του Ουίνσδορ.

Το φέρετρο του Φίλιππου θα καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Όλοι, όσοι συμμετείχαν στην πομπή προς το παρεκκλήσι δεν θα εισέλθουν στο εσωτερικό του, παρά μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ο ιδιαίτερος γραμματέας του δούκα. Η νεκρώσιμη ακολουθία αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά. Τέσσερις άντρες θα ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Στον χώρο θα έχουν τοποθετηθεί 9 μικρά μαξιλάρια στα οποία είναι ραμμένα όλα τα μετάλλια που έλαβε κατά την διάρκεια της ζωής του ο βασιλικός σύζυγος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως η πομπή και η νεκρώσιμη ακολουθία θα μεταδοθούν από την τηλεόραση (BBC και ITV) «ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στην τελετή, να θρηνήσουν μαζί μας και να γιορτάσουν μια αληθινά εξαιρετική πορεία ζωής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.