
Η πολιτεία του Άινταχο στις ΗΠΑ προχωρά σε μια αμφιλεγόμενη αλλαγή στη διαδικασία της θανατικής ποινής, επαναφέροντας το εκτελεστικό απόσπασμα ως βασική μέθοδο εκτέλεσης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από αποτυχημένη εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση το 2025, γεγονός που οδήγησε τις αρχές σε αναθεώρηση των πρωτοκόλλων και στην κατασκευή νέου θαλάμου εκτελέσεων.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, έξι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα συμμετέχουν στη διαδικασία ως «εθελοντές». Τρεις θα εκτελούν τους πυροβολισμούς, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν υποστηρικτικούς ρόλους.
Οι εκτελεστές θα περνούν από αυστηρή εκπαίδευση και δοκιμές σκοποβολής, ενώ την ημέρα της εκτέλεσης θα ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο με χρήση στόχου στο στήθος και ταυτόχρονα πυρά.
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αμφισβητούν τη «ανθρωπιά» τέτοιων μεθόδων, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια πιο αξιόπιστη διαδικασία από τη θανατηφόρα ένεση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.