ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αποκάλυψη σοκ από Reuters: «Εκατοντάδες ερευνητές προειδοποίησαν την OpenAI ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αφανίσει την Ανθρωπότητα»

Η επιστολή των ερευνητών ήταν η πραγματική αιτία της προσωρινής απόλυσης του Σαμ Άλτμαν

Αποκάλυψη σοκ από Reuters: «Εκατοντάδες ερευνητές προειδοποίησαν την OpenAI ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αφανίσει την Ανθρωπότητα»

Σε μια πολύ ανησυχητική αποκάλυψη προχώρησε σήμερα το πρακτορείο Reuters, το οποίο δημοσίευσε μια επιστολή ερευνητών  της OpenAI, στην οποία προειδοποιούν για την δημιουργία μίας πολύ ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας!

Οι ερευνητές της εταιρείας OpenAI προειδοποίησαν το διοικητικό συμβούλιο για μία σημαντική ανακάλυψη στην τεχνητή νοημοσύνη πριν από την αποπομπή του Σαμ Άλτμαν.

Η επιστολή και ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως είναι βασικές εξελίξεις πριν από την απομάκρυνση από το διοικητικό συμβούλιο του Σαμ Άλτμαν, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την αλματώδη πρόοδο της γενικής τεχνητής νοημοσύνης, ανέφεραν πηγές.

Πριν από τη θριαμβευτική επιστροφή του αργά την Τρίτη (21.11), περισσότεροι από 700 υπάλληλοι είχαν απειλήσει να παραιτηθούν και να ενταχθούν στη συνεργαζόμενη Microsoft, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον απολυθέντα ηγέτη τους.

Οι πηγές ανέφεραν την επιστολή ως ένα παράγοντα μεταξύ μιας μεγαλύτερης λίστας παραπόνων από το διοικητικό συμβούλιο που οδήγησε στην απόλυση του Άλτμαν, μεταξύ των οποίων ήταν και οι ανησυχίες για την εμπορευματοποίηση της προόδου στον κλάδο της ΑΙ πριν γίνουν γνωστές οι συνέπειες.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξετάσει αντίγραφο της επιστολής, ενώ το προσωπικό που την έγραψε δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Κάποιοι στο OpenAI πιστεύουν ότι το «Q*» θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση αυτού που είναι γνωστό ως τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), είπε πηγή στο Reuters.

Η OpenAI ορίζει τα AGI ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες.

Δεδομένων των τεράστιων υπολογιστικών πόρων, το νέο μοντέλο ήταν σε θέση να λύσει ορισμένα μαθηματικά προβλήματα, είπε το άτομο υπό τον όρο της ανωνυμίας,

Αν και εκτελούσε μόνο μαθηματικά σε επίπεδο μαθητών δημοτικού σχολείου, τα τεστ αυτά έκαναν τους ερευνητές πολύ αισιόδοξους για τη μελλοντική επιτυχία του «Q*», είπε η πηγή.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα μαθηματικά αποτελούν σύνορο στην ανάπτυξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης. Επί του παρόντος, η γενική τεχνητή νοημοσύνη είναι καλή στη γραφή και τη μετάφραση γλώσσας προβλέποντας στατιστικά την επόμενη λέξη και οι απαντήσεις στην ίδια ερώτηση μπορεί να διαφέρουν πολύ.

Αλλά η κατάκτηση της ικανότητας να κάνει μαθηματικά -όπου υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση- σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγαλύτερες ικανότητες συλλογισμού που μοιάζουν με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε νέα επιστημονική έρευνα, για παράδειγμα, πιστεύουν οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αντίθεση με μια αριθμομηχανή που μπορεί να επιλύσει έναν περιορισμένο αριθμό πράξεων, το AGI μπορεί να γενικεύσει, να μάθει και να κατανοήσει.

Στην επιστολή τους προς το διοικητικό συμβούλιο, οι ερευνητές επεσήμαναν την ικανότητα και τον πιθανό κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφεραν οι πηγές χωρίς να διευκρινίσουν τις ακριβείς ανησυχίες για την ασφάλεια που επικαλούνται.

Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων υπολογιστών σχετικά με τον κίνδυνο που θέτουν οι εξαιρετικά ευφυείς μηχανές, για παράδειγμα εάν θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι η καταστροφή της ανθρωπότητας ήταν προς το συμφέρον τους.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις και ανάμεσα τους και η ελληνική έχουν πάρει την απόφαση να παραδώσουν σχεδόν κάθε κρατική λειτουργία στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς και οι ίδιες να ξέρουν ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ίσως τελικά ο «υιός της απώλειας» ο «Αντίχριστος» που αναφέρουν οι Γραφές να μην είναι μία οντότητα βασισμένη στην… βιοχημεία του άνθρακα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη που θα της παραδοθεί μία τρομακτική εξουσία πάνω στις ζωές των ανθρώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.