ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Δεν μπορώ να ανασάνω»: Αστυνομικοί στο Οχάιο σκότωσαν Αφροαμερικανό – Ξύπνησαν μνήμες Τζορτζ Φλόιντ (βίντεο)

Αστυνομικός φαίνεται να τοποθετεί το ένα γόνατό του στην πλάτη του 53χρονου κοντά στον λαιμό του για περίπου 30"

«Δεν μπορώ να ανασάνω»: Αστυνομικοί στο Οχάιο σκότωσαν Αφροαμερικανό – Ξύπνησαν μνήμες Τζορτζ Φλόιντ (βίντεο)

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί από την αστυνομία του Οχάιο ένα βίντεο που δείχνει έναν μαύρο άνδρα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε τοπικό νοσοκομείο, αφότου έλεγε στους αστυνομικούς «δεν μπορώ να ανασάνω» ενώ εκείνοι τον είχαν ακινητοποιημένο στο πάτωμα ενός μπαρ και του είχαν περάσει χειροπέδες.

Σε ένα βίντεο από κάμερα σε στολή αστυνομικού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το αστυνομικό τμήμα του Κάντον, διακρίνονται οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν τον άνδρα, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως ο Φρανκ Τάισον, ηλικίας 53 ετών, ο οποίος βαρυνόταν με υποψίες ότι εγκατέλειψε το σημείο ενός τροχαίου τη 18η Απριλίου.

Το αστυνομικό τμήμα του Κάντον δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο να σχολιάσει το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από διάφορα τοπικά ΜΜΕ ούτε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό.

Το βίντεο, διάρκειας 36 λεπτών, ξεκινά με έναν αστυνομικό που βρίσκει τυχαία ένα όχημα, το οποίο έχει πέσει πάνω σε μια κολώνα ηλεκτροδότησης και ένας περαστικός του λέει πως ο οδηγός του οχήματος τράπηκε σε φυγή και πήγε στο κοντινό μπαρ.

Στη συνέχεια φαίνονται αστυνομικοί να εισέρχονται στο κατάστημα, όπου βρίσκουν τον Τάισον να στέκεται στο μπαρ. Ακολουθεί ένας διαπληκτισμός, καθώς επιχειρούν να τον πιάσουν από τα χέρια και εκείνος φωνάζει επανειλημμένα «Προσπαθούν να με σκοτώσουν» και «Φωνάξτε τον σερίφη».

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» τα τελευταία του λόγια

Οι αστυνομικοί παλεύουν με τον Τάισον, τον ρίχνουν στο πάτωμα και του φορούν χειροπέδες. Ένας εξ αυτών διακρίνεται να τοποθετεί το ένα γόνατό του στην πλάτη του, κοντά στον λαιμό του για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Ο Τάισον ακούγεται να επαναλαμβάνει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ… φύγε από τον λαιμό μου», ενώ ένας αστυνομικός φωνάζει «Ηρέμησε» και «Είσαι καλά», προτού σηκωθεί όρθιος.

Κατόπιν, στα πλάνα φαίνεται ο Τάισον μπρούμυτα στο πάτωμα, χωρίς να κινείται, για περίπου έξι λεπτά, ενώ οι αστυνομικοί συνομιλούν με τους θαμώνες.

Έπειτα ελέγχουν τον Τάισον, ο οποίος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Ακούγονται να λένε: «Αναπνέει;», «Έχει σφυγμό;».

Οκτώ λεπτά αφότου του φόρεσαν χειροπέδες, τις βγάζουν και ξεκινούν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Διασώστες φθάνουν στο σημείο και βγάζουν τον Τάισον έξω σε ένα φορείο, σύμφωνα με το βίντεο.

Ο Τάισον πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο WKYC, ένα παράρτημα του NBC στο Κλίβελαντ. Το Reuters δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Η επίσημη αιτία του θανάτου του δεν έχει καθοριστεί.

Το περιστατικό θυμίζει τη θανάσιμη αντιπαράθεση του Φλόιντ με αστυνομικούς της Μινεάπολις πριν από τέσσερα χρόνια. Σε ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο καταγράφηκε η δολοφονία του Φλόιντ με τα πλάνα να ξεσηκώνουν κύμα διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος του Κάντον, που ενεπλάκησαν στο περιστατικό με τον Τάισον, ταυτοποιήθηκαν ως οι Μπο Σόνεγκε και Κάμπντεν Μπερτς, μετέδωσε το WKYC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και οι δύο τέθηκαν σε διοικητική αργία, ενώ το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του Οχάιο ερευνά το περιστατικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.