Ο Μακρόν προσεγγίζει τον Ερντογάν: «Βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο – Να κάνουμε συμμαχίες»

Ο Μακρόν προσεγγίζει τον Ερντογάν: «Βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο – Να κάνουμε συμμαχίες»

Για «αποκλιμάκωση» στην ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο των δηλώσεων μετά το πέρας της διάσκεψης EUMED9, υπό το φως των αποκαλύψεων ότι η Γαλλία πούλησε στην Τουρκία λογισμικό για την ανάπτυξη του μαχητικού της 5ης γενιάς.

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, στην οποία συζητήθηκαν θέματα “περιφερειακής ασφάλειας” όπως τονίστηκε.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να υφαρπάξει ελληνική υφαλοκρηπίδα με κοινή παρουσία των δύο ερευνητικών της σκαφών Nautical Geo και του YUNUS-S στη Μεγίστη.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου στον ελληνικό λαό για τη 200η επέτειο από την ελληνική Επανάσταση» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας την τοποθέτησή του. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως «συζητήσαμε για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως και «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης και ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μακρόν υποστήριξε ότι «εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην ακεραιότητα της Κύπρου στο πρόσωπο του προέδρου της, συζητήσαμε το πόσο σημαντικό είναι να προάγουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «σημαντική γεωπολιτική πρόκληση» στην περίπτωση της Λιβύης, ενώ γνωστοποίησε ότι θα διοργανωθεί από τους ευρωπαίους νέα Σύνοδος τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να ενισχύσουμε τον μηχανισμό Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόσθεσε για την ατζέντα της Συνόδου πως «συζητήσαμε για την σπουδαιότητα μιας κοινής προσπάθεια στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας».

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές στη γειτονιά μας» ανέφερε ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας με νόημα «αλλά και να δημιουργούμε συμμαχίες».

Ευχολόγια από Μητσοτάκη για Τουρκία και πολύ «κλιματική αλλαγή»

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι χώρες της Μεσογείου συντονίζουν την δράση τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις υβριδικές απειλές, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν. Όπως είπε, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, όπως αυτό του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκστρατεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση της πειθούς, χωρίς να διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η Μεσόγειος του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων μας ζητά να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια δίπλα της, περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα μας το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε πως οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν τελικά αλώβητη καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι μεσογειακές χώρες «διεκδικούμε έναν ισχυρότερο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» και τόνισε πως θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου.

«Είναι καιρός να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία και υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, με φόντο τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτακτική η εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών του 2015», με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.