Με την ελπίδα να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις της σοβαρής διπλωματικής κρίσης με τη Γαλλία, εξαιτίας της AUKUS, της νέας διπλωματικής συμφωνίας της πατρίδας του με τη Βρετανία και την Αυστραλία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αιτήθηκε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος προκάλεσε τις επικρίσεις συμμάχων για τη μονομερή διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, αλλά και μια σοβαρή διπλωματική κρίση με τη Γαλλία, με επίκεντρο ένα μεγάλο συμβόλαιο εξοπλισμών, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με μια ενωτική ομιλία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να καταστήσει γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι «έκλεισε το κεφάλαιο του πολέμου» και «άνοιξε ένα κεφάλαιο που θα είναι αφιερωμένο σε μια αμερικανική διπλωματία εξατομικευμένη, αποφασιστική και αποτελεσματική, που θα ορίζεται από τη συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη στρατιωτική δύναμη».

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτιμά, αναφορικά με τη διεθνή φήμη των ΗΠΑ, ότι «το πλαίσιο είναι κυρίως θετικό, παρά τις διαφορετικές οπτικές για το Αφγανιστάν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα με τη Γαλλία».

Σε αυτό το θέμα, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που έδωσε η Γαλλία, ότι δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος αιτήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε:

«Ανυπομονούμε» για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή», τόνισε, συμπληρώνοντας «πιστεύω πως νιώθουν βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλο».

«Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί»

«Απαράδεκτο», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας AUKUS που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο CNN.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση της AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.