ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αποδοκιμασία του συστήματος στις γερμανικές εκλογές: Ισοπαλία σε ιστορικά χαμηλά CDU και SPD (upd)

Αποδοκιμασία του συστήματος στις γερμανικές εκλογές: Ισοπαλία σε ιστορικά χαμηλά  CDU  και SPD (upd)

(Ανανέωση 20:45) Σε θρίλερ, όπως αναμενόταν, φαίνεται ότι θα εξελιχθούν οι εκλογές στη Γερμανία.

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στη Γερμανία.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών ισοψηφούν με 25%, το οποίο σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά όπως καταγράφονται έως τώρα, για τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα ισοδυναμούν σε μια μεγάλη αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15%.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά που έδωσε το exit poll, είναι:

SPD 25%

CDU 25%

Πράσινοι 15%

AFD 11%

Φιλελεύθεροι 11%

Die Linke (Αριστερά) 5%

Πιο συγκεκριμένα, πέφτοντας μέσα στις δημοσκοπήσεις, το πρώτο exit poll της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD με το κλείσιμο της κάλπης δείχνει να ισοψηφούν τα δύο παραδοσιακά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες με 25%, ενώ οι Πράσινοι έρχονται στην τρίτη θέση με 15%.

Ακολουθούν οι Eλεύθεροι Δημοκράτες και το κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία να ισοψηφούν με ποσοστό 11% και το κόμμα της Αριστεράς να λαμβάνει το εισιτήριο για την ομοσπονδιακή Βουλή, Bundestag, μόλις με 5%.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εδρών, πρώτο έρχεται το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ένα δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF δίνει προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται πολύ αργά απόψε ή ακόμα και αύριο το πρωί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον τα προγνωστικά δεν πρέπει προς το παρόν να θεωρούνται απολύτως ασφαλή.

Η Γερμανία ψήφισε, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα μπορεί σύντομα να μετακομίσει στην Καγκελαρία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ένωση χάνει μεν μεγάλο ποσοστό από τις εκλογές του 2017, αλλά ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Πράσινοι καταφέρνουν να επωφεληθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιδιαίτερη σημασία έχει το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο -ανάμεσά τους και η καγκελάριος Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.