ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Pandora Papers: Έρευνα για περίπου 3.000 Μεξικανούς διέταξε ο πρόεδρος του Μεξικού

Pandora Papers: Έρευνα για περίπου 3.000 Μεξικανούς διέταξε ο πρόεδρος του Μεξικού

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κάλεσε χθες να διενεργηθεί έρευνα για τους περίπου 3.000 Μεξικανούς τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι έχουν κρύψει μέρος τουλάχιστον της περιουσίας τους σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφεύγουν να φορολογηθούν μετά τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας Pandora Papers.

Ανάμεσά τους και ένας υπουργός της κυβέρνησής του.

«Πρέπει να γίνει έρευνα», είπε ο μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. «Να δούμε εάν αποδόθηκαν φόροι, πότε έγιναν αυτές οι συναλλαγές», συμπλήρωσε.

Στη διεθνή έρευνα συμμετείχαν κάπου εξακόσιοι δημοσιογράφοι –μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)–, που μελέτησαν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα 14 εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή.

Τρεις ζάμπλουτοι Μεξικανοί στο κάδρο

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις Μεξικανοί με μεγάλες περιουσίες φέρονται, σύμφωνα με τα Pandora Papers, να φοροδιέφυγαν.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη μεταλλείων στο Μεξικό, τον Χερμάν Λαρέα, την κληρονόμο της εταιρείας που παράγει την πολύ δημοφιλή μπίρα Modelo, τη Μαρία Ασουνσιόν Αραμπουρουσαβάλα, και τον επιχειρηματία που είναι επικεφαλής του ομίλου Empresarial Ángeles, τον Ολεγάριο Βάσκες Αλντίρ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Στον κατάλογο εμφανίζονται επίσης πολιτικοί που συνδέονται με τον πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, συμπεριλαμβανομένου του Χόρχε Αργκάνις, υπουργού Επικοινωνιών και Μεταφορών, καθώς κι ενός γερουσιαστή και πρώην νομικού συμβούλου της προεδρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Μεξικό ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 8,25 δισεκ. δολάρια τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της φοροδιαφυγής με την τοποθέτηση πόρων σε εξωχώριες δικαιοδοσίες, κατά υπολογισμούς που περιέχονται σε έκθεση του Tax Justice Project και επικαλέστηκε η Ελ Παΐς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.