ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Και στα δικά μας»: Συνελήφθη στην Αυστρία στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων για παραποίηση υπέρ Κουρτς στοιχείων έρευνας

«Και στα δικά μας»: Συνελήφθη στην Αυστρία στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων για παραποίηση υπέρ Κουρτς στοιχείων έρευνας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο δημοσκοπήσεων που οδήγησαν στην παραίτηση τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, στενό φίλο και συνεργάτη του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη: Πριν λίγο συνελήφθη στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων η οποία εμπλέκεται στην παραποίηση των στοιχείων έρευνας υπέρ το κυβερνητικού, αντίστοιχου της ΝΔ, κόμματος της Αυστρίας.

Κατηγορείται ότι από κοινού με τον Σ.Κουρτς, είχαν εμφανίσει υψηλά ποσοστά στη δημοσκόπηση υπέρ του κυβερνόντος κόμματος και είχαν εισπράξει 1 εκατομμύριο ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η εταιρεία MARC παρουσίασε σε δημοσκόπηση τη ΝΔ να φτάνει σε ποσοστό υψηλότερο των εκλογών του 2019, σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές τώρα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή ξεκινά εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τις υποθέσεις των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα και ειδικά αυτές της Opinion Poll και θα επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα. Η εξεταστική αφορά στον τρόπο με τον οποίο βγάζουν ποσοστά που είναι ασύμβατα όχι απλώς με το πολιτικό κλίμα αλλά και με την ανθρώπινη λογική.

Σε ότι αφορά την Αυστρία η υπάλληλος που συνελήφθη κατηγορείται ότι «έσβησε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της» πριν από τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard, ενώ κρατείται από τις εισαγγελικές αρχές.

«Ο λόγος της σύλληψης είναι ο κίνδυνος συνωμοσίας» με τους άλλους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επιβεβαίωσε τη σύλληψη επικαλούμενο πληροφορίες «δικηγόρων και κυβερνητικών κύκλων».

Την περασμένη Τετάρτη, η εισαγγελία πραγματοποίησε εφόδους στο πλαίσιο έρευνας βάσει υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων κατά την περίοδο 2016-2018 από πρόσωπα του περιβάλλοντος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σκοπός, η χρηματοδότηση δημοσίευσης παραποιημένων δημοσκοπήσεων και θετικής προς το πρόσωπο του Σεμπάστιαν Κουρτς κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης μεγάλου ομίλου Τύπου.

Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση τον Σ.Κουρτς το Σάββατο, ενώ αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που θεωρείται πρόσωπο πιστό στον πρώην καγκελάριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν δέκα άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες που εργάζονται για το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων που ερευνάται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.