Λίβυη: Ακόμα μια σύσκεψη για την ειρήνευση στην χώρα

Λίβυη: Ακόμα μια σύσκεψη για την ειρήνευση στην χώρα

Ακόμα μία σύνοδος για την κατάσταση στην Λιβύη πρόκειται να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα στην Τρίπολη. Και ασφαλώς δεν θα είναι η τελευταία…

Με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια και του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (μεταξύ άλλων), θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στην Τρίπολη «Διεθνής Διάσκεψη Στήριξης της Σταθερότητας» (Libya Stabilization Initiative) για τη Λιβύη.

Αναμένεται να δώσουν τον παρόν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, εκπρόσωποι της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Αλγερίας, της Τυνησίας, του Τσαντ και του Σουδάν.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Σύνοδος, η οποία είναι λιβυκή πρωτοβουλία, αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: στην ασφάλεια και στην οικονομία/ανάπτυξη. Το γαλλικό ΥΠΕΞ με τη σειρά του κάνει λόγω για την υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης στη χώρα και τη διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε επίσης μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, για την εδραίωση της πολιτικής μετάβασης.

Βασική απαίτηση αυτής της διαδικασίας είναι η αποχώρηση των ξένων στρατιωτών και των μισθοφόρων (Ρώσοι της ιδιωτικής εταιρείας Βαγκνέρ, Σουδανοί, Σύροι, Τούρκοι και άλλοι) που παραμένουν στη χώρα μέχρι και σήμερα. Πέρσι τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές στη Λιβύη έφταναν τους 20.000 άνδρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.