«Χαρακίρι» Γερμανίας με Nord Stream 2: «Πάγωσε» την έναρξή του – Κατάρ προς ΕΕ: «Μόνο από Ρωσία φ.α.»

Δηλώσεις από Κατάρ: «Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη»

«Χαρακίρι» Γερμανίας με Nord Stream 2: «Πάγωσε» την έναρξή του – Κατάρ προς ΕΕ: «Μόνο από Ρωσία φ.α.»

Σε μια αυτοκτονική απόφαση προχώρησε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καθώς βάζει «στον πάγο» τον αγωγό Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Ρωσία να αναγνωρίσει τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, Thomas Escritt, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «Δεν θα λάβει πιστοποίηση».

Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε αυτό το μέτρο ως απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει κυρίως πρόβλημα στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς όπως σας είχε τονίσει προσφάτως το pronews.gr η Ρωσία είχε συνάψει μια «κολοσσιαία» συμφωνία με την Κίνα και αυτοί που θα ζημιωθούν θα είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά!

Την ίδια στιγμή το Κατάρ επισήμως παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, μετά και την επιστολή Β.Πούτιν στον εμίρη αλ Θάνι:

«Ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία χώρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Al-Kaabi σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Αερίου (GECF), αναφερόμενο στη αίτηση των ΗΠΑ για εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Κατάρ.

«Γενικά, όταν μιλάμε για την κατάσταση στην Ουκρανία ή στην Ευρώπη, οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το Κατάρ μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχω ήδη δηλώσει σχετικά ότι το 30-40% των προμηθειών στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία. Νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως προς αυτό. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη τέτοιους όγκους LNG για τους οποίους υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, επομένως είναι αδύνατο», είπε ο υπουργός τελειώνοντας τα ευφάνταστα σενάρια και βάζοντας την Γερμανία «στον πάγο»

Το αργό πετρέλαιο πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σήμερα Τρίτη. Άλλα εμπορεύματα έχουν επίσης πάρει …τα πάνω τους, με το αλουμίνιο να πλησιάζει σε ρεκόρ και το σιτάρι να σκαρφαλώνει σε υψηλό ενός μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Capital Economics δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι πιθανό να προέλθει μέσω των τιμών των εμπορευμάτων και ότι ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο να φτάνει τα 120 με 140 δολάρια και το φυσικό αέριο να κάνει άλμα υψηλότερα, προσθέτοντας περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες στον γενικό πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες φέτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.