Γνωστή beauty bloger στο Κουβέιτ (ναι υπάρχει και τέτοιο πράγμα) τοποθετήθηκε δημοσίως για τις αλλαγές στο σύστημα kalafa που πλέον δίνει το δικαίωμα στους Φιλιππινέζους μετανάστες να παίρνουν ρεπό και να κρατούν το διαβατήριό τους και εκνεύρισε εκατομμύρια ακολούθων της που την χαρακτήρισαν ρατσίστρια.

Το «kalafa system» είναι το εργασιακό καθεστώς που ισχύει για μετανάστες που έρχονται να δουλέψουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής ανάμεσά τους και το Κουβέιτ. Προσφάτως το κράτος ψήφισε κάποιες αλλαγές δίνοντας προνόμια στους περιστασιακούς μετανάστες εργαζόμενους.

Σε βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η beauty blogger με 2.3 εκατ. ακόλουθους Sondos Alqattan είπε: «Οι νέοι νόμοι που πέρασαν είναι αξιοθρήνητοι. Ειλικρινά, διαφωνώ» και συνέχισε: «Αν μια υπηρέτρια παίρνει ένα ρεπό την εβδομάδα αυτό σημαίνει τέσσερα ρεπό τον μήνα. Τόσες είναι οι μέρες που δεν θα εργάζεται. Και δεν θα ξέρουμε τι θα κάνει αυτές τις ημέρες αφού θα κρατάει και το διαβατήριό της. Πώς γίνεται να έχεις έναν υπηρέτη στο σπίτι σου και να κρατάει το διαβατήριό του. Αν το σκάσει και επιστρέψει στην πατρίδα της, εμένα ποιος θα με αποζημιώσει. Δεν θέλω πλέον υπηρέτες από τις Φιλιππίνες».

Η Sondos Alqattan έχει επικριθεί σφόδρα στα social media για τις δηλώσεις και τα σχόλιά της με πολλούς να την χαρακτηρίζουν ρατσίστρια. «Είσαι ρατσίστρια και δεν θες έναν υπάλληλο, αλλά ένα σκλάβο». Ένας άλλος σχολίασε: «Το ακριβό της πρόσωπο και το όμορφο πρόσωπό της δεν δικαιολογούν την ανάγωγη συμπεριφορά της. Ντροπή σε αυτή την κυρία».
Η Alqattan δεν έχει προβεί σε κάποιες δηλώσεις μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

To Κουβέιτ, όπως και οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής εισάγουν μέσω του kalafa system μετανάστες εργαζόμενους που προορίζονται για υπηρετικό προσωπικό αλλά και στις κατασκευές. Στις περισσότερες χώρες οι εργοδότες κρατούν τα διαβατήριά τους με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο έλεός τους.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=iEwT7eiVpSI

Τους τελευταίους μήνες το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανάγκασε πολλές χώρες να τροποποιήσουν το σύστημά τους καθώς έκανε λόγο για «μέρες σύγχρονης δουλείας».

Το Κουβέιτ είναι μια από τις χώρες που δίνουν περισσότερα δικαιώματα στους εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες μετά από την άγρια δολοφονία Φιλιππινέζας υπηρέτριας από τους Λιβανέζους εργοδότες της στις αρχές του έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα το περιστατικό εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στο Κουβέιτ και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte ο οποίος απαίτησε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους 2 εκατομμύρια Φιλιππινέζους που εργάζονται προσωρινά στο Κουβέιτ.