ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τραμπ σε Σ.Αραβία: «Θα σας καταστρέψω αν δεν αυξήσετε τις τιμές πετρελαίου» – Ριάντ: «Τα βρήκαμε με Μόσχα»

Τραμπ σε Σ.Αραβία: «Θα σας καταστρέψω αν δεν αυξήσετε τις τιμές πετρελαίου» – Ριάντ: «Τα βρήκαμε με Μόσχα»

Θανάσιμες απειλές απηύθυνε ο Ν.Τραμπ προς την Σαουδική Αραβία καθώς έκπληκτος έλαβε ένα ξερό “Oχι” από το Ριάντ. Ο Ν.Τραμπ ζήτησε μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Το Ριάντ τόνισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ρίξει επιπλέον πετρέλαιο στην αγορά για να ρίξει τις τιμές καθώς τα “έχει βρει” με την Μόσχα.

Αυτός ήταν και ο λόγος της δημόσιας ταπείνωσης της Σαουδικής Αραβίας από τον Ν.Τραμπ όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr.

Οι πληροφορίες φέρουν τον πρίγκηπα της σαουδαραβικού θρόνου, Mohammad bin Salman, να απαντά προσωπικά στον πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Ενώ ο Ν.Τραμπ ζητούσε από την Σαουδική Αραβία να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου για να “πλημμυρίσει” η αγορά και να πέσουν οι τιμές, ο πρίγκηπας είπε ‘”ΟΧΙ”.

Bέβαια αυτό αποτελεί ρίσκο για το Ριάντ καθώς η ύπαρξη του κράτους βασίζεται στις “αμυντικές συμφωνίες” με την Ουάσινγκτον ενώ το νόμισμα τους είναι στενά συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο (το έχει ως νόμισμα αναφοράς). Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει πως υιοθετεί “σκληρή στάση” σε εμπορικά και οικονομικά ζητήματα.

Αυτή την βδομάδα, οι τιμές πετρελαίου πήραν την ανηφόρα φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα εδώ και 4 χρόνια. Το Brent έφτασε τα $86 το βαρέλι, και το WTI ξεπέρασε τα $76 το βαρέλι.

Ο Ν.Τραμπ έκανε παρεμβάσεις τόσο στον OPEC όσο και στην Σαουδική Αραβία για αύξηση παραγωγής πετρελαίου και χαμηλότερες τιμές.

Μην ξεχνάμε πως η αύξηση των τιμών είναι και αποτέλεσμα της πολιτικής κυρώσεων απέναντι στο Ιράν. Βέβαια την πολιτική αυτή στηρίζει και το Ριάντ αλλά δεν δέχεται αύξηση παραγωγής.

Ο σαουδάραβας Υπουργός Πετρελαίου, Khalid al Falih, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας πως η Σ.Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή αλλά η αγορά φαίνεται να μην το πιστεύει.

“Για την αύξηση 9% στις τιμές πετρελαίου τους τελευταίους 3 μήνες” φταίνε οι κερδοσκόποι και όχι η έλλειψη πετρελαίου.

Και αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελε να ακούσει ο Ν.Τραμπ και έτσι απηύθυνε άμεση απειλή στο Ριάντ.

“Προστατεύουμε την Σαουδική Αραβία. Θα λέγατε ότι είναι πλούσιοι; Και αγαπώ τον Βασιλιά Salman αλλά λέω “Βασιλιά σε προστατεύουμε. Μπορεί να μην υπάρχεις μετά από 2 εβδομάδες χωρίς εμάς. Πρέπει να μας πληρώσεις”.

https://twitter.com/Ozkok_/status/1047906178309804032

Πάντως το 2017 πραγματοποιήθηκε ιστορική επίσκεψη του Βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία ενώ ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις μεταξύ των οποίων ίδρυση κοινού επενδυτικού ταμείου.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν την άφιξη του Σαουδάραβα μονάρχη η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του ενός 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ταμείο που έχει ιδρύσει από κοινού με την Ρωσία. Την απόφαση αυτή του Ριάντ κοινοποίησε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS.

Αυτή ήταν και η πρώτη κρατική επίσκεψη στη Ρωσία από βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Η αντιπροσωπεία αυτή συνοδεύτηκε και από συμφωνίες κοινών επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι χώρες ξεκίνησαν μια στενότερη σχέση το 2016 , όταν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια στήριξης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Το ρωσικό Russian Direct Investment Fund (RDIF) και το ανεξάρτητο Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια κοινή επενδυτική πλατφόρμα με επενδυτικά κεφάλαια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της οποίας Σαουδάραβες επενδυτές έχουν υλοποιήσει στην Ρωσία μια σειρά έργα υψηλής απόδοσης σε ενεργειακούς τομείς

Στο μεταξύ , όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) Κιρίλ Ντμίτριεφ, η σαουδαραβική πετρελαϊκή κρατική εταιρεία Saudi Aramco υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με έναν από τους κύριους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία.

Το 2017 ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίλ αλ Φαλίχ είχε παραστεί στα εγκαίνια του εργοστασίου Yamal-LNG (το 50,1% ανήκει στην ρωσική Novatec, το 20% στην γαλλική Total, το 20% στην κινεζική CNPC και το 9,9% στην κινεζικό SRF). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τότε στην Σαουδική Αραβία να αγοράσει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο Σαουδάραβας υπουργός απαντώντας τότε στην πρόταση Πούτιν, είπε «γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ», ανέφερε το πρακτορείο Interfax.​

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.