ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Τσουνάμι» στις ευρωεκλογές: Πρώτη η Λεπέν στη Γαλλία – Σαρώνουν Σαλβίνι και Ντι Μάιο στην Ιταλία

«Τσουνάμι» στις ευρωεκλογές: Πρώτη η Λεπέν στη Γαλλία – Σαρώνουν Σαλβίνι και Ντι Μάιο στην Ιταλία

Δεξιό “τσουνάμι” στις ευρωεκλογές. Πρώτη έρχεται η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, σαρώνουν Μ.Σαλβίνι και Ντι Μάιο στην Ιταλία ενώ στην Ελλάδα έρχεται πρώτη η ΝΔ με το εξής παράδοξο: To κόμμα να είναι σε επίπεδο ηγεσίας κεντροαριστερό και σε επίπεδο ψηφοφόρων κεντροδεξιό!

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη ειδικά για την Γαλλία, η Λεπέν πήρε ήδη “κεφάλι” . Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί καθώς θα βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Μακρόν και κοινωνία.

Νίκη με πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά της ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαϊου προβλέπει το Politico με μια αναγωγή των δημοσκοπικών τάσεων στη χώρα μας.

Στην εφαρμογή που χρησιμοποιεί για να προβεί σε εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ και ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, υπολογίζει ότι:

  • η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει το 36,79% των ψήφων, αυξάνοντας σε δέκα τις έδρες της στην ευρωβουλή,
  • ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,4%, θα εξασφαλίσει έξι έδρες,
  • το Κίνημα Αλλαγής 7,88% δύο έδρες,
  • η Χρυσή Αυγή με 7,62% δύο έδρες,
  • το ΚΚΕ με 6,94% μία έδρα,
  • ενώ δεν εξασφαλίζουν θέση η Ένωση Κεντρώων (2,71%), το Ποτάμι (2,29%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,49%).

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μέτρηση φέρνει πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με 181 έδρες, δεύτερο το S&D (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) με 146, τρίτο το ALDE (Φιλελεύθεροι) με 72 και τέταρτο το ENF (ευρωσκεπτικιστές) με 60.

Για τη Γαλλία, τα προγνωστικά του Politico δίνουν πρώτο κόμμα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και δεύτερο το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

  • Εθνικό Μέτωπο: 20 έδρες (20,75%)
  • Δημοκρατία Εμπρός: 18 έδρες (19,4%)
  • Ρεπουμπλικανοί: 13 έδρες (13,81%)
  • Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν): 10 έδρες (10,63%)

Ιταλία: Πρώτο κόμμα η Λέγκα του Βορρά

Το κόμμα του Μ.Σαλβίνι αναμένεται να επικρατήσει στην Ιταλία. Το κόμμα του Ντι Μάιο έρχεται δεύτερο.

  • Η Λέγκα: 28 έδρες
  • Κίνημα Πέντε Αστέρων: 24 έδρες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.