Πεντάγωνο: «Διαταχθήκαμε από το Ν.Τραμπ να καταρτίσουμε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν»

Πεντάγωνο: «Διαταχθήκαμε από το Ν.Τραμπ να καταρτίσουμε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν»

Aνώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου σε ζητήματα ασφαλείας διατάχτηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ να σχεδιάσουν πιθανές στρατιωτικές απαντήσεις κατά του Ιράν (αφού αυτό κατηγορούν επισήμως οι Αμερικανοί) για την επίθεση στην Σαουδική Αραβία που διέλυσε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco αλλά ο Λευκός Οίκος περιμένει πρώτα την αντίδραση του βασιλείου των Σαούντ πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Πάντως ένα πλήγμα στο Ιράν μπορεί να φέρει μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου μέχρι και στα 150 δολάρια το βαρελί αλλά και μια παγκόσμια σύρραξη.

Γεωπολιτικά οι Ρώσοι ΔΕΝ μπορούν να δουν πτώση του ιρανικού καθεστώτος και αντικατάστασή του με κάτι άλλο προς το φιλοαμερικανικότερο.

Το Ιράν είναι πολύ σημαντικό για την Μόσχα. Προστατεύει το ρωσικό «υπογάστριο» και μαζί του κατάφεραν να αποσπάσουν την Μέση Ανατολή από τον απόλυτο αμερικανικό έλεγχο.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνουν είπαν πως διατάχθηκαν κατά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο να καταρτίσουν ένα σχέδιο επίθεσης αλλά δεν προσθεσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιλογές που τους παρουσιάστηκαν.

Πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο είπε πως η διακυβέρνηση Τραμπ νιώθει πως ο χρόνος είναι με το μέρος της καθώς κτίζεται μια ισχυρή κατηγορία με αποδείξεις κατά τους Ιράν, το οποίο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην Σαουδική Αραβία την Τρίτη το βράδυ για να συσκεφτεί με τους ηγέτες του Ριάντ και όως αναφέρει η πηγή τίποτα δεν θα γίνει μέχρι να επιστρέψει ο ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ και να έχει δημιουργηθεί η ομάδα «Εθνικής Ασφάλειας» του Τραμπ.

Σημειώνεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham, ήδη έχει ζητήσει κτύπημα κατά του Ιράν ως αντίποινα για τις επιθέσεις στην Σ.Αραβία.

Με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε: “the measured response by President @realDonaldTrump regarding the shooting down of an American drone was clearly seen by the Iranian regime as a sign of weakness.”

«Η μετριοπαθής απάντηση από τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone εκλαμβάνεται από το ιρανικό καθεστώς ως σημάδι αδυναμίας.»

Ο Ν.Τραμπ απάντησε αμέσως: «Όχι Λίντσεϊ, ήταν σημάδι δύναμης το οποίο κάποιοι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν»

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1174112317782413317

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υπολογίζουν ότι με την διεξαγωγή της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ηγέτες άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, αναφορικά με ενδεχόμενη αμερικανική (πολεμική) αντίδραση κατά του Ιράν. Θεωρείται ουσιαστικά απίθανο να συμβεί κάτι πριν από τις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με την πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι το βάρος της απόφασης πέφτει στην Σαουδική Αραβία, σχετικά με το ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν βιάζεται να αντιδράσει.

“Πρέπει να καθίσουμε με τους Σαουδάραβες και να το επεξεργαστούμε. Ήταν μία επίθεση που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία. Δεν ήταν μία επίθεση που δεχθήκαμε εμείς”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Έχουμε πολλές επιλογές. Αλλά δεν εξετάζω επιλογές τώρα. Πρέπει σίγουρα να βρούμε ποιος το έκανε αυτό. Συνεργαζόμαστε με την Σαουδική Αραβία…, θα δούμε τι θα συμβεί,” πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, είναι μία επιλογή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Στον απόηχο των απρόκλητων επιθέσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σας υπόσχομαι ότι είμαστε έτοιμοι. Όπως είπε ο πρόεδρος, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο με κανένα, αλλά οι ΗΠΑ είναι ετοιμοπόλεμες,” τόνισε ο Πενς περιγράφοντας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως “τις καλύτερα εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και τεχνολογικά προηγμένες σε παγκόσμιο επίπεδο” κάτι βέβαια που αποτελεί την δική του προσωπική άποψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.