Μ. Πομπέο: «Πενιχρές οι συνεισφορές της Κίνας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού»

Μ. Πομπέο: «Πενιχρές οι συνεισφορές της Κίνας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού»

Νέα επίθεση στην Κίνα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε τις οικονομικές συνεισφορές της Κίνας, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ως «πενιχρές», τη στιγμή μάλιστα που χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε τον ισχυρισμό του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι το Πεκίνο ενήργησε με διαφάνεια μετά το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα και ανέφερε ότι αν ο Σι θέλει να το αποδείξει αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια συνέντευξη Τύπου και να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να τον ρωτήσουν ό,τι θέλουν.

«Ο πρόεδρος Σι ισχυρίστηκε αυτήν την εβδομάδα ότι η Κίνα ενεργεί με ειλικρίνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Εύχομαι να ήταν έτσι», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας ότι το Πεκίνο συνεχίζει να παρακρατεί δείγματα του ιού και να εμποδίζει την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις για να λογοκρίνει τη συζήτηση, «και πολλά, πολλά περισσότερα».

Οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορούν το χειρισμό της Κίνας απέναντι στο ξέσπασμα της Covid-19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια πανδημία.

Ο Τραμπ απειλεί με αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χαρακτηρίζοντας αυτόν «μαριονέτα της Κίνας», ενώ ο Σι δεσμεύτηκε να χορηγήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ανυπομονώ να δω να εκπληρώνουν αυτή τη δέσμευση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Πομπέο. «Οι συνεισφορές της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι πενιχρές σε σύγκριση με το κόστος που έχει επιφέρει στον κόσμο».

«Αυτή η επιδημία έχει κοστίσει περίπου 90.000 ζωές Αμερικανών, περισσότεροι από 36 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους από τον Μάρτιο• παγκοσμίως 300.000 ζωές. Η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, κόστος που επέφεραν στον κόσμο οι αποτυχίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε.

Κατηγόρησε την Κίνα ότι απείλησε την Αυστραλία με «οικονομικά αντίποινα» για την επιδίωξη ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της επιδημίας και κατηγόρησε τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ότι είχε «ασυνήθιστα στενούς δεσμούς με το Πεκίνο… πολύ πριν από αυτήν την τρέχουσα πανδημία», γεγονός «πολύ ανησυχητικό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΠΟΥ και η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των κατηγοριών του Πομπέο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.