Ο Ν.Τραμπ υπογράφει σήμερα διάταγμα για τα social media: Δεν θα μπορούν να λογοκρίνουν ειδήσεις που δεν τους αρέσουν!

Ο Ν.Τραμπ υπογράφει σήμερα διάταγμα για τα social media: Δεν θα μπορούν να λογοκρίνουν ειδήσεις που δεν τους αρέσουν!

Ο Ν.Τραμπ θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που με την υπογραφή σχετικής εκτελεστικής εντολής σήμερα Πέμπτη, θα βάλει τάξη στην ασυδοσία των social media τα οποία εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης και λογοκρίνουν τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αλλά και το ειδησεογραφικό περιεχόμενο των συντηρητικών ιστοσελίδων και ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη, εμποδίζοντας την διάδοση των απόψεών τους.

Τις προθέσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου αποκάλυψε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, η οποία δήλωσε ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να εκδώσει εκτελεστική εντολή «σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Mάλιστα όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal με ένα προσχέδιο της διαταγής θα περιοριστούν οι νομικές προστασίες των εταιρειών social-media companies, διευκολύνοντας έτσι τους ομοσπονδιακούς ελεγκτές να καθιστούν υπόλογες τις εταιρείες για περιορισμό των δικαιωμάτων «ελεύθερης έκφρασης» των χρηστών.

Η εκτελεστική εντολή θα ανακαλέσει τις προστασίες που έχουν οι εταιρείες τεχνολογίας από τον νόμο 1996 Communications Decency Act που τους δίνει την δικαιοδοσία να ελέγχουν το περιεχόμενο και θα οδηγήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες στο να αποσύρουν διαφημιστικά συμβόλαια από εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους παραβιάσεις.

Το θέμα αποκαλύφθηκε εντός του προεδρικού αεροσκάφους Air Force και αρκετοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου το μετέδωσαν μέσω του Twitter.

Από την πλευρά του ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter κατήγγειλε την λογοκρισία που ασκούν τα social media διαμηνύοντας ότι «Δεν θα το επιτρέψω. Το προσπάθησαν το 2016 και απέτυχαν. Μείνετε συντονισμένοι».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα social media επιχειρούν να «φιμώσουν» τα συντηρητικά ΜΜΕ σε αυτή την χρονική συγκυρία καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενώ η πανδημία του κορωνοϊού και ο τρόπος αντιμετώπισής της από την «διεθνή αριστερόστροφη ελίτ (η ελίτ χρησιμοποιεί την αριστερή νοοτροπία ως όχημα για να επιβάλλει τον διεθνισμό και το παγκόσμιο κράτος εις βάρος των εθνών) με περιορισμό των ατομικών ελευθεριών (μόνιμα, ας μην κοροϊδευόμαστε) προκάλεσαν την αντίδραση των συντηρητικών ΜΜΕ που όμως δέχονται «περιορισμό» από τα social media για να μην μπορούν να διαδώσουν την δική τους οπτική γωνία.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία του Αμερικανού προέδρου για το Twitter, το οποίο επισήμανε ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του και κάλεσε τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των δηλώσεών του.

Ο Τραμπ, επανέλαβε τις κατηγορίες του για πολιτική προκατάληψη αυτών των ιστότοπων και έγραψε στο Twitter: «Οι Ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως οι Πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποσιωπούν πλήρως τις συντηρητικές φωνές. Θα επιβάλουμε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις ή θα τους κλείσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό. Καθαρίστε τη θέση σας, ΤΩΡΑ!!!!».

Η διεύθυνση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter τοποθέτησε μια ειδοποίηση που καλεί τους χρήστες να «ενημερωθούν για τα γεγονότα» σε μια ανάρτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία».

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, καλεί τους αναγνώστες της ανάρτησης να «ενημερωθούν για τα γεγονότα σχετικά με τις επιστολικές ψήφους» και τους οδηγεί σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τον προεδρικό ισχυρισμό.

Η αλήθεια είναι πως στις ΗΠΑ όλο ένα και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν οι κολοσσοί των social media είτε να διασπαστούν σε πολλές μικρότερες εταιρίες είτε να το δημόσιο να αυξήσει σημαντικά τον έλεγχο πάνω τους, αφού πλέον ελέγχουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα καθορίζουν και τη δημόσια συζήτηση με βάση τι επιτρέπουν να δημοσιεύεται και τι όχι.

Επειδή οι εταιρίες είναι ιδιωτικές δεν χρειάζεται να ακολουθούν την πρώτη παράγραφο του αμερικανικού συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου έχοντας την δυνατότητα να λογοκρίνουν όποιον θέλουν.

Το πρωτοφανές εδώ δεν είναι μόνο ότι το Twitter αμφισβητεί (χωρίς να έχει το δικαίωμα) τον πρόεδρο Ν.Τραμπ αλλά επίσης και ότι οι συντακτικές του ομάδες έσπευσαν να βρουν «επιχειρηματολογία» εναντίον του.

Δηλαδή το Twitter προχώρησε σε λογοκρισία και «δημοσιογραφική» έρευνα, πράγματα που δεν είναι αντικείμενα των εργασιών του.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε με δύο νέες αναρτήσεις του στο Twitter ότι η διεύθυνση του ιστότοπου απειλεί την «ελευθερία του λόγου», κάτι που «εγώ, ως πρόεδρος, δεν θα επιτρέψω να γίνει!».

«Το Twitter παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές του 2020». «Το Twitter καταπνίγει εντελώς την ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε.

Το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο από απλά like, share καρδούλες και φωτογραφίες.

Έχει ήδη δημιουργηθεί το «πρόπλασμα» μια μελλοντικής δικτατορίας η οποία ξεκινάει την προσπάθεια της να επιβληθεί από… την προπαγάνδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή θα μπορεί να λέει ότι θέλει, όπως το θέλει και όποτε θέλει μην επιτρέποντας σε όσους την έχουν καταλάβει να την αποκαλύψουν και ο κόσμος απλά το δέχεται…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.