ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λευκός Οίκος: «Οι δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν τους πόρους της Λιβύης υπονομεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ»

Λευκός Οίκος: «Οι δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν τους πόρους της Λιβύης υπονομεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ»

Ο Λευκός Οίκος, μέσω δήλωσης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ομπράιαν, αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει στη Λιβύη.

Χωρίς να τις κατονομάζει αλλά φωτογραφίζοντάς τες σαφώς, ο Λευκός Οίκος επιτίθεται στην Ρωσία και την Τουρκία τις οποίες κατηγορεί ότι εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τη σύγκρουση.

Κάνοντας λόγο για δυνάμεις που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν «μόνιμη στρατιωτική παρουσία», για «μισθοφόρους» και «ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους», που θέλουν να ελέγξουν τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι «υπονομεύουν στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου».

Την δήλωση γνωστοποίησε μέσω Twitter ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ:

https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1290918533585612800

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης, μεταφρασμένο:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά από την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην ξένη στρατιωτική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, από όλες τις πλευρές. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ξένων δυνάμεων για εκμετάλλευση της σύγκρουσης – για παράδειγμα, με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας ή με έλεγχο των πόρων που ανήκουν στο λαό της Λιβύης – αποτελούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, αυτές οι προσπάθειες υπονομεύουν τα συλλογικά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου. Η κλιμάκωση θα εμβαθύνει και θα παρατείνει τη σύγκρουση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες για τη Λιβύη, και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πλευρά που «κερδίζει». Οι Λίβυοι μπορούν να κερδίσουν μόνο εάν συναντηθούν για να ανακτήσουν την κυριαρχία τους και να ανοικοδομήσουν μια ενωμένη χώρα. Ως ενεργός, αλλά ουδέτερος παράγοντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν διπλωματική εμπλοκή 360 μοιρών με τη Λιβύη και τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη τη σύγκρουση για να βρουν μια λύση που να υποστηρίζει την κυριαρχία της Λιβύης και προστατεύει τα κοινά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων μας. Προς τούτο, καλούμε όλα τα μέρη – τόσο εκείνα που είναι υπεύθυνα για την τρέχουσα κλιμάκωση όσο και εκείνα που εργάζονται να την τερματίσουν – να επιτρέψουν στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να συνεχίσει το ζωτικό έργο της, με πλήρη διαφάνεια και να εφαρμοστεί μια αποστρατικοποιημένη λύση στη Σύρτη και την αλ – Τζούφρα, να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να οριστικοποιηθεί η εκεχειρία στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη βάση των 5+5».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.