1 δισ. δόσεις παραγγέλθηκαν για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» κατά του κορωνοϊού – Η Ελλάδα ακόμα δεν παρήγγειλε…

1 δισ. δόσεις παραγγέλθηκαν για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» κατά του κορωνοϊού – Η Ελλάδα ακόμα δεν παρήγγειλε…

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν ότι δόθηκε η πρώτη έγκριση παγκοσμίως για το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ότι μάλιστα εμβολιάστηκε η ίδια του η κόρη του Β.Πούτιν σε μία συμβολική κίνηση απόδειξης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και εγγυάται αποτελεσματικότητα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει κάποια ανακοίνωση για αμερικανικό εμβόλιο.

«Ο πρόεδρος λαμβάνει ενημέρωση για το εμβόλιο εδώ στον Λευκό Οίκο σήμερα, και είμαι σίγουρη ότι θα το ανακοινώσει σε μια ανοικτή εκδήλωση προς τον Τύπο και επίσης πιθανόν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων αργότερα σήμερα» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ μιλώντας στο Fox News.

Το ρωσικό εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ονομάζεται «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957, όταν η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην μάχη του διαστήματος και κατάφερε να θέσει τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Είναι το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφορεί παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού και φαίνεται ότι είναι η πρώτη μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας κατά του ιού.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι μετά τον εμβολιασμό η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό, ο οποίος ωστόσο έπεσε γρήγορα. «Μία από τις κόρες μου έλαβε το εμβόλιο. Υπό μία έννοια λοιπόν, συμμετείχε στα πειράματα. Μετά το πρώτο εμβόλιο ανέβασε 38 πυρετό, αλλά την επόμενη μέρα έπεσε στο 37 και πέρασε τελείως», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Καθ’ όσον γνωρίζω, σήμερα το πρωί καταχωρήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass. «Γνωρίζω ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, δημιουργεί σταθερή ανοσία και -επαναλαμβάνω- έχει περάσει όλους τους αναγκαίους ελέγχους», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται σε επαγγελματίες της υγείας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό σε εθελοντική βάση από τον Ιανουάριο.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποιο ενδιαφέρον από την πλευρά της Ελλάδας για την μαζική προμήθεια του εμβολίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα. Προφανώς υπάρχει ακόμα μεγάλο απόθεμα σε μάσκες στις αποθήκες των προμηθευτών…

Μάλλον η επιτροπή των Ελλήνων «ειδικών» δεν έχει πειστεί για τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή αναμένονται τον ερχόμενο μήνα ανακοινώσεις και από την Βρετανία για το εμβόλιο που αναπτύσσει η κλινική της Οξφόρδης. Οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί, τον Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και αναμένεται να διατεθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε μεγάλες ποσότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.