ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μ.Πομπέο σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν: «Σεβαστείτε την συμφωνία για εκεχειρία»

Μ.Πομπέο σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν: «Σεβαστείτε την συμφωνία για εκεχειρία»

Πίεση στους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν τη συμφωνία τους για εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Κυριακή άσκησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο Μάικ Πομπέο άσκησε πίεση, κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών, στον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ να “τηρήσουν τη δέσμευσή τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αναζητήσουν διπλωματική λύση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει “στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση”

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δεχτεί την Παρασκευή, χωριστά, τους δύο ομολόγους του, τον Αζέρο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Αρμένιο Ζόραμπ Μναρσακανιάν, χωρίς να υπάρξει τριμερής συνάντηση. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε μια κοινή δήλωση “ανθρωπιστικής εκεχειρίας” που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε γρήγορα

Λιγότερο από μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκεχειρίας χθες, Δευτέρα, οι εμπόλεμες πλευρές ανέφεραν αμέσως την παραβίασή της, όπως και κατά δύο προηγούμενες προσπάθειες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια πρώτη εκεχειρία μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού είχε συμφωνηθεί στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου και μια δεύτερη στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου.

Από την 27η Σεπτεμβρίου οι αζερικές δυνάμεις κατέλαβαν εδάφη που διέφευγαν του ελέγχου του Μπακού από τη δεκαετία του 1990 και ένας πόλεμος, στον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, που είχε 30.000 νεκρούς κατέληξε στην απόσχιση της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία κατοικείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ουάσινγκτον ανήκει μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία έχει συγκροτηθεί από παλιά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για να είναι ο κύριος διαμεσολαβητής σε αυτή τη σύγκρουση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.