Τραμπ προς Μπάιντεν: Είναι ό,τι χειρότερο να στείλετε τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας

Τραμπ προς Μπάιντεν: Είναι ό,τι χειρότερο να στείλετε τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας

Nα προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Ρωσία παραινεί σε συνέντευξή του στο «Fox News» ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ. Τονίζει δε, ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ρωσία θα οδηγηθεί στην αγκαλιά της κομμουνιστικής Κίνας.

«Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να φέρουμε κοντά Κίνα και Ρωσία. Έχουν ήδη επανενωθεί οι δύτο χώρες, επειδή αναγκάζονται να το πράξουν. Η ρωσική στροφή ήταν πάρα πολύ κακή για τη σχέση μας με τη Ρωσία», αναφέρει ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.


Αφορμή για τα σχόλια του Τραμπ στάθηκε ο τελευταίος στρατιωτικός ελιγμός της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος ανησύχησε τη Δύση. Ταυτόχρονα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έστειλε πολυάριθμα βομβαρδιστικά και πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν.

Το σχόλιο του τ. Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αντικατοπτρίζει μια σημαντική στρατηγική αξιολόγηση, την οποία συμμερίζονται οι ειδικοί στα της Κίνας. Προειδοποιούν τις ΗΠΑ για έναν πόλεμο δύο μετώπων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως μια στρατηγική.

«Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας φαίνονταν πάντα να είναι σε κλίμα ενότητος. Στην πραγματικότητα όμως είναι δύο χώρες διχασμένες», αναφέρει ο Tang Jingyuan, πολιτικός αναλυτής που ασχολείται με θέματα που αφορούν την Κίνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει δυσπιστία επίσης, λόγω προηγούμενων εδαφικών διαφορών.

Κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε δημόσια ότι δεν θα πάρει θέση. Αντ’ αυτού, παρέθεσε μια κινεζική παροιμία: «Όταν οι τίγρεις αγωνίζονται στην κοιλάδα, ο σοφός πίθηκος κάθεται εκεί και περιμένει να δει ποιος θα κερδίσει».

«Εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν και να απομονώσουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», δήλωσε ο Τανγκ Τζινγκουάν, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, αναπόφευκτα θα ωθήσει τη Ρωσία στο πλευρό του Πεκίνου και θα συνδέσει τις δυο πλευρές. Οι ΗΠΑ θα δημιουργούσαν έναν εχθρό από μόνες τους.»

Ο Τανγκ λέει ότι οι απειλές από τη Ρωσία είναι διαφορετικές από αυτές που προέρχονται από το κινεζικό καθεστώς. «Η Ρωσία σίγουρα δεν έχει δημοκρατία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δει να προσπαθεί να διαδώσει και να εξάγει την ιδεολογία της ή να αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη. Δεν έχει ούτε το κίνητρο ούτε την ικανότητα να το πράξει».

Επειδή η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε χαμηλό σημείο. Το ΑΕΠ της είναι περίπου ισοδύναμο με εκείνο μιας μόνο επαρχίας της Κίνας. Αντίθετα, το ΑΕΠ της Κίνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά από αυτό των ΗΠΑ.

«Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή είναι η Ρωσία, δεν πρόκειται να χάσει το μυαλό της και να επιτεθεί ενεργά στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει παγκόσμιο πόλεμο. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο τρελός είναι ο Πούτιν», δήλωσε ο Τανγκ Τζινγκουάν. «Ένας σημαντικός λόγος για την πρόσφατη στρατιωτική δράση της Ρωσίας είναι να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Εμποδίζουν το ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς Ανατολάς. Με στρατηγική έννοια, η Ρωσία βρίσκεται σε αμυντική θέση”.

Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, θα επιδιώξει άλλους στόχους, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Κίνας: «Η κομμουνιστική Κίνα έχει τεράστια οικονομική δύναμη και το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι φιλόδοξο. Θέλει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και ήδη επεξεργάζεται ενεργά και εφαρμόζει τα σχέδιά της γι’ αυτήν. Το καθεστώς θέλει να εξάγει το ολοκληρωτικό του σύστημα στον κόσμο. Υπό αυτή την έννοια, η Κίνα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία».

Ο Τανγκ συνεχίζει, ότι αν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσαρτήσει επιτυχώς την Ταϊβάν με τη βία, τα πολεμικά πλοία της Κίνας θα μπορούσαν να εισέλθουν στον Ειρηνικό Ωκεανό ανεμπόδιστα και να απειλήσουν τα αμερικανικά εδάφη στον δυτικό Ειρηνικό. Βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να χτυπήσουν την αμερικανική ήπειρο από τα υποβρύχιά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου, ο εμπειρογνώμονας της Κίνας συμβουλεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιτύχουν ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση των ρωσικών απειλώ, αφενός, και στο να αποφύγουν να ωθήσουν τη Μόσχα στο πλευρό του Πεκίνου, αφετέρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.