ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γαλλικές εκλογές: Άγγιξε το 70% η αποχή! – «Ήττα για το κόμμα του Ε.Μακρόν» λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Γαλλικές εκλογές: Άγγιξε το 70% η αποχή! – «Ήττα για το κόμμα του Ε.Μακρόν» λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Μεγάλη αποχή και ήττα για το κόμμα του προέδρου Εμάνουελ Μακρόν, αυτή είναι η εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Το κόμμα της γαλλικής σκληρής δεξιάς Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες σηματοδότησαν την επιστροφή της κεντροδεξιάς, αλλά σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 αν τα χθεσινά αποτελέσματα αποτελούν ήττα για το κόμμα του Μακρόν, ο Νταρμανέν απάντησε: «Φυσικά».

«Δημοκρατία σημαίνει ότι μερικές φορές χάνεις στις εκλογές. Η προεδρική πλειοψηφία αντιμετώπισε ένα μεγάλο εμπόδιο (…) ας μην εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το ρεκόρ αποχής που καταγράφηκε χθες αποτελεί «ήττα για όλους μας», καθώς «η αποχή στέλνει ένα μήνυμα. Οι Γάλλοι πολίτες λένε στους πολιτικούς ότι δεν τους εμπιστεύονται».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν το ποσοστό αποχής φτάνει το 70% και αυξάνεται στο 80% μεταξύ των νέων», τόνισε ο Νταρμανέν.

Σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPSOS, το κεντροδεξιό κόμμα οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισε το 27,2%, μπροστά από την σκληρή δεξιά με 19,3%. Ακολουθούν οι Πράσινοι, το σοσιαλιστικό κόμμα και τέλος το La Republique en Marche του Μακρόν με 11,2%

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.