ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αϊτή: Στην αποστολή αστυνομικής δύναμης από την Κένυα παρά το δικαστικό «μπλόκο» ελπίζει η κυβέρνηση

Η βία των συμμοριών στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους το 2023

Αϊτή: Στην αποστολή αστυνομικής δύναμης από την Κένυα παρά το δικαστικό «μπλόκο» ελπίζει η κυβέρνηση

Η αϊτινή κυβέρνηση ανέφερε χθες Κυριακή πως διατηρεί ελπίδες ότι θα υπάρξει «άμεση και θετική έκβαση», παρά την απόφαση δικαστηρίου του Ναϊρόμπι να εμποδίσει την αποστολή από την Κένυα αστυνομικής δύναμης για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο κράτος της Καραϊβικής.

Το Ναϊρόμπι έχει εκφράσει την πρόθεση να αναπτύξει στην Αϊτή ως και 1.000 αστυνομικούς, όμως την Παρασκευή, δικαστήριο της αφρικανικής χώρας εμπόδισε την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «αντισυνταγματική, παράνομη και άκυρη».

Ο ΟΗΕ είχε δώσει πράσινο φως στην ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης υπό κενυατική ηγεσία τον Οκτώβριο, ενώ την υποστήριξή τους στην αποστολή έχουν εκφράσει επίσης οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Αϊτής τόνισε σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή ότι «παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης στην Κένυα και αναμένει άμεση και θετική έκβαση».

Πρόσθεσε πως «ευχαριστεί τις πολλές χώρες που της προσέφεραν διάφορα είδη βοήθειας για να αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια το συντομότερο», καθώς και ότι «καλεί τον αϊτινό λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του» και να μην αφεθεί να «εκφοβιστεί από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις απειλές για χρήση βίας».

Η απόφαση αυτή της κενυατικής δικαιοσύνης εντείνει τις αμφιβολίες για το μέλλον της αποστολής, που έχει λάβει πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη και ζητεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση στο Πορτ-ο-Πρενς για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της βίας των συμμοριών στη χώρα.

Η κενυατική κυβέρνηση κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Ο κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο αναφέρεται στη δέσμευση της χώρας του κάνοντας λόγο περί «αποστολής για την ανθρωπότητα».

Η βία των συμμοριών στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 2.700 αμάχους, το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021 βύθισε τη χώρα στο χάος. Δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές από το 2016 και η προεδρία παραμένει κενή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αποστολή, που ενέκρινε το Συμβούλικο Ασφαλείας πριν από έναν χρόνο, προέβλεπε πως η κενυατική αστυνομία και δυνάμεις άλλων χωρών θα υποστήριζαν την αϊτινή αστυνομία, σε μειονεκτική θέση αριθμητικά και αντιμέτωπη με υπεροπλία των συμμοριών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.