ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Aνησυχία που Κίνα και Ρωσία βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της»

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ πως προμηθεύει τη Μόσχα με στρατιωτικό υλικό προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία

Αμερικανός ΥΠΑΜ: «Aνησυχία που Κίνα και Ρωσία βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα πως τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) ανησυχούν διότι η Κίνα και η Ρωσία βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της επιτρέποντας στην Πιονγκγιάνγκ να παρακάμπτει κυρώσεις του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός Λ.Όστιν εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας και αντιπροσωπειών των 17 χωρών που συμμετέχουν στην Διοίκηση ΗΕ (United Nations Command, UNC), τον φορέα που επιβλέπει την εφαρμογή της ανακωχής.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ

«Ανησυχούμε βαθιά» διότι η Κίνα και η Ρωσία «βοηθούν» τη Βόρεια Κορέα «να επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντάς της να αποφεύγει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», καθώς και για «την πρόσφατη αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας» της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ πως προμηθεύει τη Μόσχα με στρατιωτικό υλικό προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για τεχνική-στρατιωτική υποστήριξη.

Οι κυβερνήσεις της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας διαψεύδουν πως έχουν κλείσει εξοπλιστικές συμφωνίες, παρά τη δέσμευση των ηγετών τους τον Σεπτέμβριο σε συνάντησή τους στη ρωσική Άπω Ανατολή να εντείνουν τη διμερή συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Από την πλευρά της η Κίνα, ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνει πως τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η UNC υιοθέτησε σήμερα κείμενο με το οποίο τα 17 κράτη που την αποτελούν δεσμεύονται πως θα αντιδράσουν με «ενιαίο» τρόπο σε περίπτωση επανέναρξης των εχθροπραξιών ή επίθεσης στην κορεατική χερσόνησο. Επικεφαλής της UNC είναι κατά κανόνα ο επικεφαλής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε χθες τη UNC «αμερικανικό εργαλείο σύγκρουσης», που κατ’ αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «παράνομος πολεμικός οργανισμός» και πρέπει να διαλυθεί προκειμένου να αποτραπεί το ξέσπασμα νέου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Οι υπουργοί Άμυνας των και της Νότιας Κορέας, αντίστοιχα ο Λ.Όστιν και ο Σιν Γουόν-σικ, συμφώνησαν να αναθεωρήσουν διμερή συμφωνία ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των μεγεθυνόμενων απειλών εξαιτίας των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν ακόμη να ενταθούν τα κοινά γυμνάσια και να συνεργαστούν με την Ιαπωνία για την αποτροπή για την προετοιμασία για οποιαδήποτε βορειοκορεατική επίθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.