ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής ο Χαβιέ Μιλέι – Αμφίβολη πλέον η ένταξη της χώρας στους BRICS

Ο 53χρονος οικονομολόγος που επικράτησε του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα υπόσχεται από το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας μέχρι και την κατάργηση του πέσο

Εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής ο Χαβιέ Μιλέι – Αμφίβολη πλέον η ένταξη της χώρας στους BRICS

Οι πολίτες της Αργεντινής εξέλεξαν τον Χαβιέρ Μιλέι ως τον νέο πρόεδρο της χώρας και η πρώτη σκέψη σε Ρωσία και Κίνα είναι αν θα πραγματοποιήσει την απειλή που εξαπέλυσε το καλοκαίρι, να ακυρώσει την ένταξη της στους BRICS.

Ο άκρως φιλελεύθερος οικονομολόγος κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 55,95% των ψήφων έναντι 44,04% του αντιπάλου του, του κεντρώου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, με το 86% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Τα μερικά αποτελέσματα αυτά, που δίνουν διαφορά 11 και πλέον μονάδων στον Χ.Μιλέι ανακοινώθηκαν από τη γενική γραμματεία της προεδρίας χθες βράδυ, λίγη ώρα αφού ο Σ.Μάσα αναγνώρισε την ήττα του.

Ο Χαβιέρ Μιλέι «είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Σ.Μάσα, ο οποίος είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 22η Οκτωβρίου.

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκαν τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος της περονιστικής (κεντροαριστερής) συμπολίτευσης δήλωσε σε υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, πως τηλεφώνησε στον Χ.Μιλέι «για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη».

Στην επινίκια ομιλία του ο Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε πως «σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής» και «η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», κάνοντας λόγο το «τέλος του μοντέλου της (πολιτικής) κάστας» το οποίο «έκανε φτωχούς» τους πολίτες της Αργεντινής, και της υιοθέτησης «του μοντέλου της ελευθερίας» προκειμένου «να γίνουμε ξανά παγκόσμια δύναμη».

Ο Μιλέι υπόσχεται οικονομική θεραπεία σοκ που περιλαμβάνει από το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας μέχρι την κατάργηση του πέσο και την περικοπή των δαπανών.

Πρόκειται για δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που όμως έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι οργισμένοι από τον τριψήφιο πληθωρισμό, μια επικείμενη ύφεση και την αυξανόμενη φτώχεια.

Στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου τον Οκτώβριο, ο Μάσα κέρδισε το 36,7% των ψήφων έναντι περίπου 30% για τον Μιλέι.

Ο 53χρονος Μιλέι, οικονομολόγος που βρίσκεται στο «τιμόνι» του κόμματος Freedom Advances, έχει συγκριθεί με δεξιούς ηγέτες όπως ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο Μιλέι είναι επίσης σθεναρά κατά των αμβλώσεων, τάσσεται υπέρ της χαλαρότερης νομοθεσίας για τα όπλα και έχει αποκαλέσει τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο σοσιαλιστή. Συνήθιζε να κουβαλάει ένα αλυσοπρίονο ως σύμβολο των σχεδιαζόμενων περικοπών του, αλλά το άφησε στο ράφι τις τελευταίες εβδομάδες για να τονώσει τη μέτρια εικόνα του.

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής είναι τεράστιες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πληθωρισμό κοντά στο 150% και μια ιλιγγιώδη σειρά από capital controls.

Πολλοί αναλυτές στην Λατινική Αμερική θεωρούν πως ο λαός της Αργεντινής έκανε μία πολύ επικίνδυνη και κακή επιλογή που μπορεί να κοστίσει στην χώρα πολύ ακριβά.

https://twitter.com/Coolmanifes/status/1726455293599703296

Η ένταξη της Αργεντινής στα BRICS τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως επιδιώκει την επαναφορά της Αργεντινής στο δυτικό μπλοκ.

Οι ψηφοφόροι της χώρας ίσως να μην έχουν καταλάβει πως η επιλογή τους δεν ήταν πολιτική αλλά γεωστρατηγική με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Όπως και να έχει η εκλογή του νέου προέδρου θεωρείται πλήγμα για τον «πολυπολικό κόσμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/Leonardo_glorio/status/1726393787662893078

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.