ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αργεντινή: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Χ.Μιλέι – «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή»

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει χειρότερη "κληρονομιά" από αυτή που λαμβάνουμε εμείς»

Αργεντινή: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Χ.Μιλέι – «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή»

Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Αργεντινής και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του τόνισε ότι «Ορκίζομαι στον Θεό και τη χώρα… να ασκήσω με πίστη και πατριωτισμό τη θέση του προέδρου του έθνους της Αργεντινής».

Την ίδια στιγμή χιλιάδες υποστηρικτές του παρατάχθηκαν στους δρόμους μπροστά από το Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες, κυματίζοντας τη σημαία της χώρας.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο Μιλέι υποσχέθηκε μια νέα εποχή για τη χώρα, αλλά προειδοποίησε για επώδυνα μέτρα λιτότητας και μια οικονομική κρίση που θα «επιδεινωθεί» προτού βελτιωθεί.

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή στην Αργεντινή»

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή στην Αργεντινή», είπε, τονίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει χειρότερη “κληρονομιά” από αυτή που λαμβάνουμε εμείς». «Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λιτότητα και δεν υπάρχει εναλλακτική από μια προσαρμογή σοκ», προειδοποίησε ο Μιλέι, λέγοντας ότι οι προκάτοχοί του είχαν αφήσει τη χώρα χωρίς κεφάλαια και σε μια πορεία προς τον υπερπληθωρισμό.

Η DW σημειώνει πως ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έχει φτάσει το 140% από έτος σε έτος, και το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί βαθιά και η υπερχρεωμένη χώρα έχει λίγες επιλογές για δανεισμό.

Ο Μιλέι είπε ότι σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει ριζικά τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μιλέι προειδοποίησε για περικοπές δαπανών που ισοδυναμούν με το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Αργεντινής. Είπε μάλιστα ότι θα καταργήσει την κεντρική τράπεζα και θα υιοθετήσει το δολάριο ως εθνικό νόμισμα λόγω του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού.

Καλεσμένοι από όλο τον κόσμο

Οι καλεσμένοι της τελετής ήταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, όπως και ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς. Ωστόσο, οι Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο σημερινός ηγέτης της Βραζιλίας, και ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν παρευρέθηκαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.