ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Έκθεση του ΟΗΕ προτείνει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τη διατλαντική δουλεία

Η εκτίμηση της οικονομικής ζημίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος

Έκθεση του ΟΗΕ προτείνει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για τη διατλαντική δουλεία

Σημαντικό «βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισαν έκθεση του ΟΗΕ η οποία καλεί χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο οικονομικών αποζημιώσεων για τη διατλαντική δουλεία, κατά την οποία μεταφέρθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική προς την αμερικανική ήπειρο.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι καμία χώρα δεν έχει λογοδοτήσει συνολικά για το παρελθόν και τη μαζικής υποδούλωσης ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, πρακτική που συνεχιζόταν για περισσότερα από 400 χρόνια.

Πάντως η έκθεση επισημαίνει και ότι «η εκτίμηση της οικονομικής ζημίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει και της δυσκολίας ταυτοποίησης των δραστών και των θυμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η έκθεση, η δυσκολία στη νομική διεκδίκηση αποζημίωσης «δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ακύρωση των νομικών υποχρεώσεων».

Πρόσφατη έκθεση του μόνιμου φόρουμ του ΟΗΕ για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής, όπως σημειώνει ο Guardian, επίσης ζητούσε καταβολή αποζημιώσεων. Και σε αυτή την έκθεση καλούσε τα κράτη να εξετάσουν «πλειάδα μέτρων» για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της αποικιοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά πάντως, τον περασμένο Απρίλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της Βρετανίας στο δουλεμπόριο ή να δεσμευτεί για την καταβολή αποζημιώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.