ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Επιτυχή» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τα πλήγματα κατά ιρανικών στόχων στο Ιράκ και στην Συρία

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως η ιρακινή κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα

«Επιτυχή» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τα πλήγματα κατά ιρανικών στόχων στο Ιράκ και στην Συρία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν σε Ιράκ και Συρία κατά μαχητών προσκείμενων στο Ιράν, ήταν «επιτυχείς».

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι ανέφερε πως τα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση, προσβάλλοντας 85 στόχους σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες (τρεις στο Ιράκ, τέσσερις στη Συρία) χρησιμοποίησαν «πάνω από 125 πυρομαχικά ακριβείας μέσα σε περίπου τριάντα λεπτά».

«Δεν θέλουμε να δούμε ούτε μια επίθεση ακόμη εναντίον (αμερικανικών) θέσεων ή Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή», πρόσθεσε.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εναντίον Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ και στη Συρία.

Την Κυριακή 28η Ιανουαρίου, πλήγμα από drone που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων σε παράνομη βάση υποστήριξης στην Συρία, στα σύνορα με την Ιορδανία και περίπου δέκα χιλιόμετρα από το Ιράκ. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως θα το ανταπέδιδαν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα —αυτή συναρτάτο, μεταξύ άλλων, με τις μετεωρολογικές συνθήκες— και την τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών στρατιωτικών, στην οποία ήταν παρών ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζον Κέρμπι διαβεβαίωσε ακόμη πως η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της», είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε «καμιά επικοινωνία», ούτε καν ανεπίσημη ή έμμεση, με την Τεχεράνη μετά την επίθεση της Κυριακής σε βάση υποστήριξης στη βόρεια Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις στρατιωτικοί.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν «πόλεμο» με το Ιράν, επανέλαβε ο Τ.Κέρμπι.

Οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν στο δυτικό Ιράκ, ιδιαίτερα στον τομέα της Αλ Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσαν δυο πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Καταδικάζοντας την «παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας», ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, προειδοποίησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εναντίον των δυνητικά «καταστροφικών συνεπειών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής».

«Έγινε στόχος εγκατάσταση ένοπλων παρατάξεων στην περιοχή της Αλ Κάιμ, πρόκειται για αποθήκη ελαφρών όπλων, κατά τις πρώτες πληροφορίες», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «οκτώ άμαχους τραυματίες» στην περιοχή αυτή.

Δεύτερος βομβαρδισμός έγινε στην περιοχή Αλ Ακάσατ, νοτιότερα, πάντα κοντά στα σύνορα, εναντίον κέντρου διοίκησης επιχειρήσεων των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχίας παραστρατιωτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν και πλέον τυπικά είναι ενταγμένες στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στέλεχος των Χασντ ας Σάαμπι, που εκφράστηκε επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε τους δυο βομβαρδισμούς, στην Αλ Κάιμ, με στόχο θέση της Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), και στην Αλ Ακάσατ, που προκάλεσε «τραυματισμούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.