ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φινλανδία: Το δεξιό κόμμα του Πέτερι Όρπο νίκησε στις εκλογές

Η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου

Φινλανδία: Το δεξιό κόμμα του Πέτερι Όρπο νίκησε στις εκλογές

Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (02.04.2023) την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας και αναμένεται να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία την Σάνα Μάριν, ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση στη Φινλανδία», τόνισε.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, των Σοσιαλδημοκρατών, από την πλευρά της παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της.

Με το 93,4% των ψήφων καταμετρημένο, το NCP συγκεντρώνει τις περισσότερες από άλλα κόμματα έδρες στη Βουλή και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία – αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.