
Ασυνήθιστα «απότομη» ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ μετά την συμπεριφορά των ισραηλινών αρχών ασφαλείας απέναντι σε Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αποστολή «Global Sumud Flotilla».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε έστω κατόπιν προφανώς συνεννόησης με τον Μ.Νετανιάχου που κι εκείνος εξέδωσε ανακοίνωση κατά του υπουργού Ασφάλειας, εσε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά την διαφωνία του Α.Γεωργιάδη με την ανακοίνωση, σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντός του, διότι θεωρεί ότι «το Ισραήλ απλά υπερασπίζεται την ύπαρξή του».
ככה אנחנו מקבלים את תומכי הטרור
Welcome to Israel 🇮🇱 pic.twitter.com/7Hf8cAg7fC
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) May 20, 2026
Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση της αιχμαλώτισης των ακτιβιστών του στολίσκου, όμως ο Μ.Νετανιάχου διαφώνησε με την προσέγγιση αυτή, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες με την μεταχείριση των κρατουμένων από την ισραηλινή επίθεση σε διεθνή ύδατα στην κυπριακή περiοχή SAR.
Χθες έγινε γνωστή η σύλληψη των Ελλήνων μελών του στολίσκου «Global Sumud Flotilla».
Το κείμενο της ανακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το Τελ Αβίβ είναι υποχρεωμένο να επιδείξει πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προστατεύοντας τους ξένους υπηκόους από αυθαιρεσίες».
Η ελληνική διπλωματία καλεί τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τις καθυστερήσεις, να ολοκληρώσουν άμεσα τις γραφειοκρατικές και ανακριτικές διαδικασίες και να αφήσουν ελεύθερους τους Έλληνες πολίτες χωρίς άλλες διατυπώσεις.
Η διθυραμβική ανάρτηση του Α.Γεωργιάδη για το Ισραήλ: «Το Ισραήλ είναι ένα αληθινό θαύμα της Ανθρωπότητας»
Στην εκδήλωση της Πρεσβείας του Ισραήλ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενη από σχετικό βίντεο, όπου χαρακτήρισε το Ισραήλ «αληθινό θαύμα της ανθρωπότητας», εστιάζοντας στην οικονομική του ανάπτυξη σε σχέση με την έκτασή του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία των δημοκρατικών του θεσμών και στη στρατηγική σημασία της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.
Ξέχασε ότι όλες οι «δαπάνες διαβίωσης» του Ισραήλ πληρώνονται από τις ΗΠΑ. Και καλά, κάνουν, αφού μπορούν…
Αποστάσεις από τη στάση του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κράτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της υπόθεσης μεταχείρισης του στολίσκου με προορισμό τη Γάζα.
Η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης κλιμακώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει κρατούμενους ακτιβιστές του στολίσκου, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ.
Ο Μ.Νετανιάχου τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ακτιβιστές από τον Μπεν-Γκβιρ «δεν συνάδει με τις αξίες και τους κανόνες του Κράτους του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι έχει δώσει εντολή για ταχεία απέλασή τους.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ άσκησε επίσης κριτική στον Μπεν-Γκβιρ, κάνοντας λόγο για ενέργειες που, όπως είπε, πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Ι.Μπεν-Γκβιρ απάντησε κατηγορώντας τους επικριτές του ότι υπονομεύουν τη στάση του Ισραήλ απέναντι σε όσους θεωρεί ότι συνδέονται με τη Χαμάς, επιμένοντας πως η χώρα δεν πρέπει να εμφανίζεται ως «σάκος του μποξ».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.