ΗΠΑ: Ο Τ.Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Ο Τζο Μπάιντεν εξήρε χθες τη «θαρραλέα ηγεσία» του Ριάντ ως προς αυτό

ΗΠΑ: Ο Τ.Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει εντός Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναιρώντας την δέσμευσή του να μετατρέψει το σουνιτικό βασίλειο σε «παρία» και να μη συζητήσει καν με τον αμφιλεγόμενο de facto ηγέτη του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Η σεναριολογία γύρω από αυτή την επίσκεψη ήδη έδινε κι έπαιρνε, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη: ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάει στο Ριάντ αυτόν τον μήνα για να αποπειραθεί επανεκκίνηση της διμερούς σχέσης, καθώς «επιδιώκει να ρίξει τις τιμές των καυσίμων» στη χώρα του «και να απομονώσει τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή».

«Θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν» και άλλους ηγέτες αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα μένουν να επιβεβαιωθούν, πάντως η επίσκεψη θα προστεθεί στο ταξίδι που προβλεπόταν ήδη να κάνει ο κ. Μπάιντεν στα τέλη Ιουνίου στην Ευρώπη και στο Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επίσης μετέδωσε ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση είναι προχωρημένες.

«Ο πρόεδρος ανυπομονεί να του δοθεί η ευκαιρία να κάνει διάλογο με ηγέτες (χωρών) της Μέσης Ανατολής, όμως δεν έχω τίποτε να ανακοινώσω σήμερα», περιορίστηκε να πει χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Προτού εκλεγεί, ο κ. Μπάιντεν έκρινε πως η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κράτος «παρίας» εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Αφού ανέλαβε την εξουσία, ο Δημοκρατικός έδωσε στη δημοσιότητα, τον Φεβρουάριο του 2021, την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατηγορούσαν τον λεγόμενο MbS ότι «ενέκρινε» τον φόνο.

Η Ουάσιγκτον μίλαγε τότε για «αναθεώρηση» της σχέσης με τον προνομιακό εταίρο της στον Κόλπο, για αλλαγή της σελίδας της στενής συνεργασίας επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως τα πράγματα να φθάσουν στη ρήξη. Το περιβάλλον του κ. Μπάιντεν εξηγούσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος στο εξής επρόκειτο να συζητά μόνο με τον βασιλιά Σαλμάν και όχι με τον πρίγκιπα, τον προνομιακό συνομιλητή του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους τελευταία με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο η Σαουδική Αραβία επενέβη το 2015, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση και να αποτρέψει τη νίκη των σιιτών ανταρτών Χούθι, προσκείμενων στο Ιράν.

Η απόφαση για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία –εάν επιβεβαιωθεί– ακολουθεί την παράταση, για άλλους δύο μήνες, της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη. Ο Τζο Μπάιντεν εξήρε χθες τη «θαρραλέα ηγεσία» του Ριάντ ως προς αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολουθεί επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, έπειτα από μήνες αναμονής και απογείωσης των τιμών, κάτι που εκλήφθηκε ως ανταπόκριση στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.