
Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «απολύτως δεσμευμένος» στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, παρά τις κατά καιρούς απειλές του Αμερικανού προέδρου για αλλαγή στάσης απέναντι στην Ευρώπη.
Μιλώντας στο Sky News από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Ρούτε τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Συμμαχία απαραίτητη για τη δική τους ασφάλεια.
Όπως ανέφερε, ένας ασφαλής Ατλαντικός, μια ασφαλής Ευρώπη και μια ασφαλής Αρκτική αποτελούν στρατηγικό συμφέρον για την Ουάσινγκτον, καθώς περιορίζουν απειλές όπως η ρωσική στρατιωτική παρουσία.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η βασική απαίτηση του Τραμπ παραμένει η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά, ώστε να φτάσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των ΗΠΑ.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συμφωνήσει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035, ενώ θα διαθέσουν επιπλέον πόρους για ζητήματα ασφάλειας.
Ο Ρούτε χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «νίκη» για τη Συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των συμμάχων ενισχύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.