Μ.Τσαβούσογλου: Η νέα σουηδική κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία μας για να άρουμε το βέτο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Νέο μήνυμα της Άγκυρας στη Στοκχόλμη

Μ.Τσαβούσογλου: Η νέα σουηδική κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία μας για να άρουμε το βέτο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η νέα σουηδική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Τουρκία για την ασφάλειά της, σε αντάλλαγμα για την άρση εκ μέρους της Άγκυρας του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως συνάντησαν την άρνηση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι επέβαλαν σε βάρος της εμπάργκο πώλησης όπλων και ότι στηρίζουν οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Άγκυρα ήρε το βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, σε αντάλλαγμα συγκεκριμένων δεσμεύσεων εκ μέρους της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, όπως είπε. Στη συνέχεια όμως δηλώνει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει τα επιθυμητά μέτρα.

Ο Τσαβούσογλου είπε σήμερα ότι η Τουρκία δεν ανέμενε από τη Σουηδία να λάβει αποφάσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, όμως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει.

«Ξέρουμε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα εγκριθεί από το (τουρκικό) κοινοβούλιο, αν δεν το κάνουν», πρόσθεσε. «Υπάρχει μια συμφωνία και οι απαιτήσεις αυτής της συμφωνίας είναι σαφείς. Πρέπει να υλοποιηθούν», επέμεινε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η συμμαχία της δεξιάς/ακροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας διατηρεί μικρό προβάδισμα απέναντι στον κεντροαριστερό, κυβερνώντα συνασπισμό και η καταμέτρηση των ψήφων πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.

Οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι προηγούνται με διαφορά μόλις μίας έδρας, όμως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, καθώς θα πρέπει να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι και οι ψήφοι των Σουηδών που ζουν στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 98% των περιφερειών, η αντιπολίτευση εξασφάλιζε 175 έδρες στο 349μελές Κοινοβούλιο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, ο ηγέτης των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και η χαλαρή κεντροαριστερή συμμαχία εκλέγουν 174 βουλευτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εκλογική αρχή ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα ή αύριο, Πέμπτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.