Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Μία νέα εποχή αρχίζει για την Βραζιλία επί τέταρτης προεδρικής θητείας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κατάφερε να γυρίσει υπέρ του το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε μετά την νίκη του αντιπάλου τους Φλάβιο Μπολοσνάρου, στον πρώτο γύρο των εκλογών και να αναδειχτεί καθαρός νικητής στον δεύτερο που διεξήχθη χθες Κυριακή. 

Η οικονομία της Βραζιλίας επί της τρέχουσας θητείας του Λούλα παρουσιάζει μια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η βραζιλιάνικη οικονομία θα «εκτοξευτεί» τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις καθώς η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε σωρευτικά κατά 8,9% – 9,2% την περίοδο 2023–2025!

Για το τρέχον έτος, η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 2,3%. 

Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε εντυπωσιακά επίπεδα, αγγίζοντας το 5,4% – 5,6%, γεγονός που ενισχύει την απασχόληση ενώ έχουν ενισχυθεί τα προγράμματα κατά της φτώχειας (Bolsa Família), με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών ακραίας φτώχειας.

Είναι ο μόνος πρόεδρος ο οποίος κατάφερε στην Βραζιλία των μεγάλων ανισοτήτων να δημιουργήσει μία μεγάλη μεσαία τάξη και να καταφέρει τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ατενίζουν το μέλλον με αυξημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας εθνικής απογραφής (IBGE), περίπου το 8,1% του πληθυσμού της Βραζιλίας ζει σε φαβέλες και άτυπους αστικούς οικισμούς.

Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 16,4 εκατομμύρια ανθρώπους (ορισμένες πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν έως και 17 εκατομμύρια) που διαμένουν σε συνολικά 12.348 κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα. 

Κι όμως ο Λούλα κέρδισε την ψήφο τους με συντριπτικά ποσοστά που σημαίνει πως «οι φτωχοδιάβολοι» της χώρας του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι κάνει το παν για να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Ωστόσο, στα επόμενα τέσσερα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει και κάποιες πολύ σοβαρές προκλήσεις και ας μην έχει άμεση ευθύνη για την δημιουργία τους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός κινείται γύρω στο 4,6%. Για να τον συγκρατήσει, η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιο (Selic) στο εξαιρετικά υψηλό 13,75%.

Αυτό κάνει τον δανεισμό πανάκριβο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες του Λούλα έχουν αυξήσει το δημόσιο χρέος στο 93% – 97% του ΑΕΠ, αλλά η μεγάλη ανάπτυξη το καθιστά εξυπηρετούμενο.

Ο Λούλα θεωρείται και είναι από τους μεγαλύτερους ηγέτες της εποχής μας και αυτό κατέδειξε χθες η επική νίκη του κατά του Φλάβιο Μπολσονάρου, όταν σχεδόν άπαντες τον θεωρούσαν ήδη ηττημένο.

Αποδείχτηκε όμως για άλλη μία φορά ότι ο ίδιος είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που κρατάει έναν πρόεδρο μίας μεγάλης χώρας στην θέση του.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram