ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέο «φρένο» από Μ.Τσαβούσογλου για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Είναι πόλος έλξης για μέλη της FETO»

«Η Σουηδία έχει υπογράψει ένα σύμφωνο και πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Νέο «φρένο» από Μ.Τσαβούσογλου για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Είναι πόλος έλξης για μέλη της FETO»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σουηδό ομόλογο του Τομπίας Μπίλστρομ στην Άγκυρα, έδειξε την δυσαρέσκεια του προς την Σουηδική Κυβέρνηση για όσα βήματα δεν έχει κάνει στην βάση της τριμερούς συμφωνίας, τόσο για την άρση των περιορισμών στην πώληση όπλων όσο και στα αιτήματα για την έκδοση μελών του FETO και του PKK.

Όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση τους σημείωσαν τα βήματα που έγιναν και τα μηνύματα που έδωσε η Σουηδία στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας, δηλώνοντας ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στο σύνταγμα και τους νόμους[της Σουηδίας] θα τεθούν σε ισχύ το νέο έτος.

Επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις πως η Σουηδία έχει άρει τους περιορισμούς στα προϊόντα της αμυντικής της βιομηχανίας είναι θετικές, ο Τσαβούσογλου, καρφώνοντας τον Σουηδό ομόλογο του, αποκάλυψε ότι «ως τώρα, οι εταιρείες της αμυντικής μας βιομηχανίας δεν έχουν λάβει ακόμη την απαραίτητη θετική ανταπόκριση για την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων, όσο και αν κάνετε δηλώσεις. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες αυτές μας είπαν επίσης ότι πρέπει να λάβουν άδεια από τις αρχές και τους μηχανισμούς σας».

Αναφερόμενος στην έκδοση ατόμων με διασυνδέσεις στην τρομοκρατία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απευθύνθηκε στον ομόλογο του λέγοντας ότι «οι δηλώσεις του ομολόγου μου που πήρε αποστάσεις από την τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG ήταν επίσης σημαντικές.

Ομοίως, απέλασαν στη χώρα μας ένα άτομο που συνδέεται με το PKK. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι καλωσορίζουμε την έκδοση ενός προσώπου που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογό μας».

Αναφέροντας ότι το αίτημα έκδοσης του μέλους της FETÖ Μπουλέντ Κενέζ στην Τουρκία απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του λέγοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι η πιο φυσική μας προσδοκία, καθώς και οι υποχρεώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας που απορρέουν από τη συνθήκη, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σύμφωνα με την τριμερή συνθήκη για την απέλαση προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Παρά τις διατάξεις της τριμερούς συνθήκης, η Σουηδία εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τα μέλη της FETÖ και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εκεί. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν να βλέπουν τη Σουηδία ως μια ελκυστική χώρα με την αντίληψη ότι «αν πάμε εκεί, δεν θα εκδοθούμε, οπότε μπορούμε να ζήσουμε άνετα και δεν θα λογοδοτήσουμε για τα εγκλήματα που διαπράττουμε»», στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα τουρκικά αιτήματα δεν πρόκειται η Τουρκία να αποδεχτεί το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Σουηδός ΥΠΕΞ Τομίας Μπίλστρομ δήλωσε ότι «η Σουηδία, βεβαίως, έχει υπογράψει ένα σύμφωνο και πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το μήνυμα που θέλω να δώσω στον υπουργό Τσαβούσογλου και στον τουρκικό λαό είναι πολύ σαφές: η Σουηδία τηρεί τις υποσχέσεις της. Παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συμφωνία. Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε μέτρα σε σχέση με κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Τονίζοντας ότι θα ποινικοποιηθεί η τρομοκρατική προπαγάνδα στη χώρα του, ο Μπίλστρομ δήλωσε ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που παίρνει πολύ σοβαρά τις δεσμεύσεις της και ότι διαθέτει ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

«Το ΡΚΚ μπορεί να μην αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για τη Σουηδία, αλλά είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική απειλή για την Τουρκία και το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά ως σουηδική κυβέρνηση. Φυσικά, πρέπει να εξετάζουμε τη γενική εικόνα και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Όπως αναφέρατε, μετά τη νέα νομική ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και μια άλλη νομική ρύθμιση που συζητείται επί του παρόντος στο σουηδικό κοινοβούλιο, θα υπάρξουν αλλαγές στο σύνταγμα και θα τεθεί σε ισχύ μια νέα νομοθεσία» δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα ποινικοποιήσουμε την προπαγάνδα της τρομοκρατίας στη χώρα μας και αυτό θα έχει πολύ ευρύτερο πεδίο εφαρμογής από ό,τι τώρα. Για το δεύτερο κομμάτι της νομοθεσίας, η υποστήριξη ή η ενθάρρυνση της τρομοκρατίας θα ποινικοποιηθεί επίσης. Για παράδειγμα, εάν υποστηρίζονται δραστηριότητες του PKK στο σουηδικό έδαφος, αυτό θα αποτελεί επίσης αδίκημα. Επομένως, κάνουμε το καθήκον μας για την εφαρμογή και την επιβολή αυτής της συνθήκης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.