ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέος νόμος στην Λευκορωσία: Ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις των πρώην προέδρων

Βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για νόμο που ισχυροποιεί τον Α.Λουκασένκο

Νέος νόμος στην Λευκορωσία: Ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις των πρώην προέδρων

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις  αν φύγει από την εξουσία (θα ισχύει για κάθε πρόεδρο) ενώ εμποδίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ζουν στο εξωτερικό να συμμετάσχουν σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος θα ισχύει για κάθε πρώην πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειάς του. Αν και τώρα  αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Το νέο μέτρο, αναφέρει ο Guardian, αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη πιθανών αμφισβητιών στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025 αν και αρκετοί κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή αποχώρησή του.

Ο νόμος κάνει σημαντικά αυστηρότερες τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και πρακτικά καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Αυτό φωτογραφίζει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.Ακόμη, ο νόμος ορίζει ότι ο Λουκασένκο, εάν εγκαταλείψει την εξουσία, «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον νόμο, ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της Άνω Βουλής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.