ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ο Β.Ζελένσκι ελπίζει ότι η Κίνα τουλάχιστον θα είναι ουδέτερη: «Είχαμε καλές σχέσεις παλαιότερα»

Βλέπει «διφορούμενη» στάση του Πεκίνου για την ρωσική επέμβαση

Ο Β.Ζελένσκι ελπίζει ότι η Κίνα τουλάχιστον θα είναι ουδέτερη: «Είχαμε καλές σχέσεις παλαιότερα»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε να ανανεώσει τις σχέσεις του με την Κίνα, της οποίας τη θέση σχετικά με τη ρωσική επέμβαση χαρακτήρισε «διφορούμενη».

«Θα ήθελα να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην Ouest-France, προσθέτοντας ότι ένα τηλεφώνημα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «θα ήταν δύσκολο σήμερα».

Ο Zελένσκι δήλωσε στην εφημερίδα ότι πριν από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης  στην Ουκρανία «υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας με το Πεκίνο και είχαμε μεγάλη οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Τα σχόλια έγιναν μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με τον Ουκρανό ομόλογό του αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα κάλεσε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επαναλάβουν τις συνομιλίες και να αποκλιμακώσουν τους πυρηνικούς κινδύνους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «περιθώριο για δοκιμές και λάθη» όσον αφορά την ασφάλεια των ατομικών εγκαταστάσεων.

«Η Κίνα ήταν πάντα προσηλωμένη στην επιδίωξη της ειρήνης και στην προώθηση των συνομιλιών. Ποτέ δεν έμεινε άπραγη, ούτε έριξε λάδι στη φωτιά, ούτε θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποκτήσει ιδιοτελή συμφέροντα», δήλωσε ο Γουάνγκ στον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Ένας άλλος Κινέζος αξιωματούχος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Βανγκ Βενμπίν, απέφυγε αυτή την εβδομάδα μια ερώτηση σχετικά με τη νομιμότητα των ρωσικών δημοψηφισμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντ’ αυτού επανέλαβε την έκκληση της Κίνας προς «όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβούλευσης». 

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Μπορέλ,  μίλησε επίσης με τον Wang Yi για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Μπορέλ “επανέλαβε τις προσδοκίες της Ευρώπης ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο”. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κινέζος Γουάνγκ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σάββατο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.