Προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Εντείνει τις πιέσεις σε βάρος του μοναδικού Συμμάχου του ΝΑΤΟ που δεν υποστήριξε τις διεθνείς κυρώσεις

Προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Προειδοποίηση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τις τουρκικές επιχειρήσεις να μην συνεργάζονται με ρωσικά ιδρύματα και άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εντείνοντας τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επέμβασης της στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου προς το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Τουρκίας, την οποία έχει στην διάθεση της η Wall Street Journal, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο ανέφερε ότι οι τουρκικές εταιρείες κινδυνεύουν να υπαχθούν σε αμερικανικές κυρώσεις, εάν συνεργαστούν με άτομα από την Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ρωσικές τράπεζες. «Σχέσεις με Ρώσους πολίτες και οργανισμούς που έχουν υποστεί κυρώσεις, μπορεί να έχουν ως συνέπεια τουρκικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις να υποστούν κυρώσεις» αναφέρεται στην επιστολή. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι, στις τουρκικές τράπεζες που διατηρούν σχέσεις ανταπόκρισης με ρωσικές τράπεζες, θα τους απαγορευθεί να έχουν σχέσεις με αμερικανικές τράπεζες.

Η προειδοποίηση αυτή συνιστά επιβεβαίωση των αυξανόμενων πιέσεων που ασκούνται στην Άγκυρα εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν υποστήριξε τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ως τιμωρία για την επίθεση που πραγματοποίησε στην Ουκρανία.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μετατραπεί σε καταφύγιο ρωσικών κεφαλαίων.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τον Τούρκο ομόλογο του, κατά την διάρκεια της οποίας ο Γουόλι Αντεγιέμο εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό ομόλογό του για το ότι στις τουρκικές εταιρείες και πολίτες δεν επιτρέπεται να παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.