ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Σ.Αραβία αναγνωρίζει την κυβέρνηση Άσαντ και ζητάει από τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία

Προσφέρει στην Δαμασκό την πλήρη αποκατάσταση του εθνικού της εδάφους

Η Σ.Αραβία αναγνωρίζει την κυβέρνηση Άσαντ και ζητάει από τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία

Μία ιστορική ανακοίνωση, εξέδωσαν από κοινού τα υπουργεία εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και της Συρία, στην οποία αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα «απαραίτητα μέτρα» για να τερματιστεί η συριακή κρίση και να τερματιστεί η παρουσία ένοπλων πολιτοφυλακών και ξένων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας!

Φυσικά, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί «καμπανάκι» και για τις ΗΠΑ που ελέγχουν τις συριακές πετρελαιοπηγές της Ντέιρ Εζόρ με αποτέλεσμα η Συρία να στερείται της δικής της παραγωγής πετρελαίου.

Υπάρχει και ρωσική στρατιωτική παρουσία, αλλά αυτή έχει ζητηθεί επισήμως από την συριακή κυβέρνηση και η ρωσική δύναμη δρα κατόπιν συνεννόησης με την Δαμασκό.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Faisal Mekdad στη Σαουδική Αραβία.

«Στο πλαίσιο της οξυδέρκειας και του ενδιαφέροντος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για οτιδήποτε εξυπηρετεί τους σκοπούς του αραβικού έθνους μας, ενισχύει τα συμφέροντα των χωρών και των λαών τους, και ως απάντηση σε πρόσκληση του πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad, επισκέφθηκε το Βασίλειο», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία της επίλυσης των ανθρωπιστικών δυσκολιών, της παροχής κατάλληλου περιβάλλοντος για βοήθεια σε όλες τις περιοχές στη Συρίας, προετοιμασία των απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισθέντων στις περιοχές τους, τερματισμού της δυστυχίας τους, επιτρέποντάς τους να επιστρέφουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους και λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε όλα τα εδάφη της Συρίας.

Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις οργανώσεις της, την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και την ανάγκη υποστήριξης των θεσμών του συριακού κράτους για να θέσουν τον έλεγχό του στα εδάφη του για να τερματιστεί η παρουσία ένοπλων πολιτοφυλακών και ξένων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη συνολικής πολιτικής διευθέτησης της συριακής κρίσης που θα τερματίσει όλες τις επιπτώσεις της, θα επιτύχει την εθνική συμφιλίωση και θα συμβάλει στην επιστροφή της Συρίας στο αραβικό περιβάλλον και στην επανάληψη του φυσικού της ρόλου στον αραβικό κόσμο.

Οι δύο πλευρές χαιρέτησαν την επανέναρξη των προξενικών υπηρεσιών και των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας εξέφρασε την εκτίμηση της Συρίας για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της συριακής κρίσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τους σεισμούς που έπληξαν τη Συρία.

Με λίγα λόγια το Ριάντ αναγνωρίζει επισήμως την κυβέρνηση Άσαντ και θα υποστηρίξει την πλήρη αποκατάσταση του εθνικού εδάφους της Συρίας, με λίγα λόγια θα πιέσει τους ισλαμιστές της Ιντλίμπ να επιστρέψουν τον έλεγχο της περιφέρειας στην κεντρική συριακή εξουσία.

Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ισλαμιστικές ομάδες που ξεκίνησαν τον συριακό εμφύλιο, εξοπλίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την Σ.Αραβία όπως και από τα ΗΑΕ και την Τουρκία (στην Ιντλίμπ οι Τουρκομάνοι αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού).

Αυτό σημαίνει πως οι χώρες του Κόλπου πραγματοποιούν μία εντυπωσιακή γεωπολιτική στροφή καθώς ο Μ.Άσαντ είναι βασικός σύμμαχος της Μόσχας, ενώ σημειώνεται πως ΗΑΕ και Σ.Αραβία επηρεάζουν άμεσα την Τουρκία καθώς την χρηματοδοτούν με μεγάλα ποσά.

Αλλάζουν τα πάντα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μετά την σύμπλευση Ιράν-Σ.Αραβίας που επετεύχθη μετά από κινεζικές προσπάθειες και οι τεκτονικές αλλαγές συνεχίζονται με την επαναφορά της Συρίας στην «αραβική οικογένεια» καθώς  τα ΗΑΕ πριν 25 ημέρες επεφύλαξαν μεγαλειώδη υποδοχή στον Σύρο πρόεδορ Μ.Άσαντ κατά την επίσκεψή του στην χώρα του Κόλπου.

Σ.Αραβία και ΗΑΕ έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες ότι προτιμούν, την σύμπραξη με Κίνα και Ρωσία παρά με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν σταματάει να διαλαλεί παντού, ότι όλα τα καθεστώτα του πλανήτη που δεν είναι «δημοκρατίες δυτικού τύπου» βρίσκονται στο «στόχαστρο» της αμερικανικής διακυβέρνησης.

Με τέτοια διακηρυγμένη πολιτική, είναι απολύτως φυσιολογικό, Σ.Αραβία και ΗΑΕ, να αλλάξουν τις  γεωπολιτικές προτεραιότητές τους. Ο ίδιος λόγος άλλωστε, έσπρωξε και την ίδια την Κίνα να αποφασίσει την δημιουργία ενός μεγάλου αντίπαλου προς την Δύση, γεωπολιτικού «μπλοκ».

Το περίεργο είναι γιατί στις ΗΠΑ δεν είχαν προβλέψει πως οι πολιτικές τους θα δημιουργήσουν αυτές τις καταστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.