Στρατηγική σημασία του Καλίνινγκραντ για τη Ρωσία – Γιατί μπορεί να τη φέρει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ;

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στην απόφαση της Λιθουανίας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο θύλακα - Ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει η απάντηση και πώς θα εμπλακεί και το ΝΑΤΟ

Στρατηγική σημασία του Καλίνινγκραντ για τη Ρωσία – Γιατί μπορεί να τη φέρει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ;

Μπορεί να είναι το Καλίνινγκραντ το επόμενο σημείο έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και της Δύσης;

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κληροδότησε στη Σοβιετική Ένωση αυτό τό μικρό (διπλάσιο σε έκταση από την Κρήτη) στρατηγικής σημασίας έδαφος, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποκόπηκε από τον κορμό της Ρωσίας. Η πλούσια, βιομηχανοποιημένη επαρχία βρέθηκε περικυκλωμένη, μεγαλώνοντας τον εκνευρισμό της Μόσχας.

Συμφωνία του 2002 με την ΕΕ εξασφάλιζε πάντως την απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τον θύλακα, παρά το ότι (δύο χρόνια αργότερα) ο διάδρομος ανάμεσα στην πάντα φιλική Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, το πέρασμα Σουβάλκι, βρέθηκε πλέον μέσα στην επικράτεια της ΕΕ.

Σήμερα το Καλίνινγκραντ περιβάλλεται από χώρες που όχι μόνο ανήκουν στην ΕΕ (Λιθουανία, Πολωνία και στην άλλη πλευρά της Βαλτικής τη Σουηδία), αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Αυτό μεγαλώνει τη στρατηγική σημασία της περιοχής για τη Ρωσία, αλλά και το ενδιαφέρον της Δύσης για όσα συμβαίνουν εκεί. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στις στρατιωτικές πτήσεις και θα διαπιστώσει ότι καθημερινά η απομονωμένη επικράτεια της Ρωσίας «περικυκλώνεται» από αεροσκάφη καταγραφής πληροφοριών και , μάλιστα, πριν από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πάντα ήταν αντίθετη με την παρουσία του ΝΑΤΟ γύρω από το έδαφός της και τόσο κοντά σε αυτό. Πιθανόν -δεν το έχει παραδεχτεί, φυσικά- να έχει εγκαταστήσει και πυρηνικά στον θύλακα, όπου ήδη διατηρεί πολύ σημαντική στρατιωτική παρουσία.

Στις αρχές της εβδομάδας η Λιθουανία αποφάσισε να εμποδίζει τη διέλευση ρωσικών αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις προς το απομονωμένο έδαφος εξοργίζοντας τη Μόσχα. Οι αρχές του Καλίνγκραντ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αφορά το 50% των αγαθών που εισάγει από τη Ρωσία η επαρχία, δηλαδή βαριά μηχανήματα, ανταλλακτικά και πρώτες ύλες. Το πρακτορείο TASS υποστήριξε ότι μπλοκάρονται και μεταφορές τροφίμων.

Η Λιθουανία επιμένει ότι απλώς τηρεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και οι Βρυξέλλες αμέσως τη στήριξαν. Σπεύδει μάλιστα η Λιθουανία να αναφέρει ότι προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις θα εξακολουθούν να μεταφέρονται από το Σουβάλκι – τα άλλα βέβαια μπορούν να μεταφέρονται δια θαλάσσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα έκανε λόγο για αποκλεισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, μετέβη στο Καλίνινγκραντ και μίλησε ευθέως για «εχθρική πράξη». Με σκόπιμη ασάφεια μίλησε για κατάλληλα, πολυεπίπεδα μέτρα που ετοιμάζει σε απάντηση η Μόσχα απέναντι στη Λιθουανία.

Αυτό το κλίμα των όχι και τόσο καλυμένων απειλών κατά της Λιθουανίας, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, βάζει στη συζήτηση και το άρθρο 5 της Συμμαχίας, για την συλλογική απάντηση σε περίπτωση επίθεσης. Αυτό υπενθύμισε την Τρίτη η Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η επίθεση στο ΝΑΤΟ θα είναι πλέον ευθεία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν το γνωρίζει, όπως εξάλλου και η άλλη πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.