
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πρώτο μέρος της συνάντησης της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρούν στις πρώτες δηλώσεις.
Η σύνοδος πραγματοποιείται δια ζώσης στο Παρίσι αλλά και διαδικτυακά.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, είπε ότι οι συνομιλίες «επικεντρώθηκαν στην επίτευξη περαιτέρω προόδου όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, οι οποίες θα είναι αναγκαίες για να στηριχθεί οποιαδήποτε εκεχειρία ή ειρηνευτική συμφωνία».
Είπε ότι αυτές οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να λάβουν «διάφορες μορφές, από μια “εγγυήτρια δύναμη” στην οποία ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν, έως περαιτέρω εκπαίδευση για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Πρόσθεσε επίσης ότι θα μπορούσαν να «περιλαμβάνουν ρόλο ειρηνευτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της τήρησης μιας εκεχειρίας ή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», με την Ιρλανδία να είναι «ανοιχτή στη συμμετοχή σε μια τέτοιου είδους αποστολή, εφόσον διαθέτει την κατάλληλη εντολή».
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μίλησε επίσης για την ανάγκη συνέχισης της «ολοκληρωμένης βοήθειας προς την Ουκρανία» και τόνισε την ανάγκη στήριξης των σχεδίων της για ένταξη στην ΕΕ.
Ο Εσθονός Κρίστεν Μίχαλ δήλωσε ότι ενώ «ο Πούτιν ελπίζει τα παιχνίδια του να κουράσουν τον δημοκρατικό κόσμο, η ενότητά μας και η αποφασιστικότητά μας έχουν αποδείξει το αντίθετο», μετέδωσε ο Guardian.
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να καθορίζονται από εκείνους που τις ζητούν και τις παρέχουν. Η Ρωσία δεν έχει λόγο στο μέλλον της Ουκρανίας, ούτε στο μέλλον της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που παρέμεινε στη Μαδρίτη λόγω βλάβης του αεροσκάφους του, κάλεσε επίσης σε «διατλαντική ενότητα», λέγοντας ότι είναι «πιο αναγκαία από ποτέ».
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα , τόνισε ότι «οι εγγυήσεις πρέπει να παρέχουν πραγματική αποτροπή, όχι άλλο ένα Μνημόνιο της Βουδαπέστης».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.