Το Κρεμλίνο αποκλείει την κινεζική μεσολάβηση στην Ουκρανία

«Η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο αποκλείει την κινεζική μεσολάβηση στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την επέμβασή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό των ρωσικών αρχών για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης, αφού ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Πεκίνο πως υπολογίζει στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, για να «επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική».

Στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το Μάρτιο στη Μόσχα, οι Πούτιν και Σι είχαν εμφανισθεί ως στρατηγικοί σύμμαχοι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον αμερικανικό ηγεμονισμό.

Η Κίνα από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό παραμένει πολύ αόριστο και πολύ θεωρητικό, καθώς το Πεκίνο επιμένει σε αντιφατικές αρχές, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -και συνεπώς της Ουκρανίας- και η υπεράσπιση των διπλωματικών συμφερόντων και της ασφάλειας της Ρωσίας

Μολονότι το Πεκίνο δηλώνει επισήμως ουδέτερο, ο Σι ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική επίθεση ενώ δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ουκρανία υπογραμμίζει συχνά πως η ειρήνη περνάει από τον αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ’ όλο το έδαφός της. Η Μόσχα από την πλευρά της, το ελάχιστο που θέλει είναι να παραιτηθεί το Κίεβο από πέντε περιφέρειες, τις οποίες έχει προσαρτήσει ο Πούτιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.