Βουλγαρία: Ο Μ.Μπορίσοφ αναζητά τρόπο για να σχηματίσει κυβέρνηση

Το GERB κέρδισε τις εκλογές με 25,3% των ψήφων

Βουλγαρία: Ο Μ.Μπορίσοφ αναζητά τρόπο για να σχηματίσει κυβέρνηση

Το GERB του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, θα επιδιώξει να συνομιλήσει με πολιτικούς αντιπάλους ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τη νίκη στις εκλογές, από τις οποίες δεν προέκυψε ωστόσο κάποιος ξεκάθαρος δρόμος προς ένα κυβερνητικό συνασπισμό.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου με 25,3% των ψήφων, όμως δεν προκύπτει κάποια σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δημιουργείται ο κίνδυνος διενέργειας νέων εκλογών, καθώς η χώρα επιδιώκει να συγκρατήσει τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης και του ανερχόμενου πληθωρισμού εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κύριοι αντίπαλοί του, το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που τον κατηγορεί ότι επέτρεψε τη διαφθορά στη διάρκεια της δεκαετούς πρωθυπουργίας του που έληξε το 2021, έχουν ήδη δηλώσει πως δεν θα διεξαγάγουν συνομιλίες με το GERB για σχηματισμό κυβέρνησης. Το ίδιο έκαναν και οι Σοσιαλιστές σύμμαχοί τους και το κόμμα κατά της διαφθοράς Δημοκρατική Βουλγαρία.

Αποδεχόμενος την πρόκληση, ο Μπορίσοφ δήλωσε πως θα ήταν πρόθυμος να μην γίνει πρωθυπουργός, ούτε καν υπουργός, αν αυτό χρειάζεται για να υπάρξει ένας συνασπισμός που να λειτουργεί.

Νέες πρόωρες εκλογές -έπειτα από τέσσερις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια- δεν θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός για περισσότερο από μια δεκαετία, πριν χάσει πέρυσι τις εκλογές έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.

«Προτείνω σε όλους να σκεφτούν και να προσπαθήσουν να δουν πώς θα είναι τα πράγματα έπειτα από δύο ή τρεις μήνες. Είμαι έτοιμος για κάθε είδους συμβιβασμό και παραχώρηση στο όνομα του λαού», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο πρώτο σχόλιό του μετά τις εκλογές.

Ο 63χρονος ηγέτης του GERB δήλωσε πως τα κόμματα στη Βουλγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορούν να βρουν κοινό έδαφος στη θέση της χώρας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επτά κόμματα θεωρείται ότι θα εκλέξουν βουλευτές όταν γίνουν γνωστά μεθαύριο, Πέμπτη, τα τελικά αποτελέσματα. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα αναμένεται ότι θα είναι το Συνεχίζουμε την Αλλαγή του Κίριλ Πετκόφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μπορίσοφ δήλωσε σήμερα πως είναι πρόθυμος να συζητήσει λεπτομερώς τα σχέδια των αντιπάλων του για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.