Βρετανία: Η Λιζ Τρας απέφυγε να απαντήσει αν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός»

Διευκρίνισε ωστόσο ότι προτιμά τη γαλλική πυρηνική τεχνογνωσία από την κινεζική

Βρετανία: Η Λιζ Τρας απέφυγε να απαντήσει αν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός»

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός»; Το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι θα κρίνει τον πρόεδρο της Γαλλίας «από τις πράξεις του».

Η Τρας, η οποία μίλησε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Συντηρητικού Κόμματος στο Νόριτς της Αγγλίας διευκρίνισε ωστόσο ότι προτιμά τη γαλλική πυρηνική τεχνογνωσία από την κινεζική.

Η νυν επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας φιλοδοξεί να εγκατασταθεί σύντομα στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, διαδεχόμενη τον Μπόρις Τζόνσον που παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Για να το πετύχει αυτό, η Τρας πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις είναι σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά της θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Φίλος ο Μακρόν» λέει ο αντίπαλος της Τρας, Ρίσι Σούνακ

Αντίπαλος της Λιζ Τρας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήταν επίσης παρών το βράδυ της Πέμπτης στο Νόριτς, έστω κι αν οι δύο «μονομάχοι» δεν συζήτησαν ενώπιος ενωπίω.

Ο Σούνακ, ο οποίος υπολείπεται 30 ποσοστιαίων μονάδων της Τρας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν δίστασε όταν η οικοδέσποινα της εκδήλωσης τον ρώτησε για τον Μακρόν: «Φίλος», απάντησε ξεκάθαρα.

Αντιθέτως, όταν η Τρας ρωτήθηκε «Μακρόν, φίλος ή εχθρός;», εκείνη επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. «Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω» απάντησε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. «Αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του όχι από τα λόγια του», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τους λόγους για την επιφυλακτική στάση της.

Γαλλία και Βρετανία έχουν αρκετές διαφορές, ιδίως όσον αφορά τη μετά-Brexit εποχή, είτε πρόκειται για την αλιεία είτε για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είχαν επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπόρις Τζόνσον υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος με το Κρεμλίνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου ήρθαν ξανά στο προσκήνιο όταν η συζήτηση στράφηκε στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Βρετανίας, όπου οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Η Βρετανία πρέπει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς, υποστήριξε η Λιζ Τρας, η οποία δήλωσε πως αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της γαλλικής και της κινεζικής τεχνογνωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας θα εμπιστευόταν τη Γαλλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.