Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Χ.Φιντάν: «Η Άγκυρα αναμένει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ»

«Η Αμερική είναι ένας σημαντικός και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας»

Χ.Φιντάν: «Η Άγκυρα αναμένει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ»

«Η Άγκυρα αναμένει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της Τουρκίας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη νέα εποχή και τι είδους σχέση στοχεύει να δημιουργηθεί.

«Οι δικές μας σχέσεις και οι προσδοκίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικές σχέσεις και προσδοκίες από κράτος σε κράτος, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το κόμμα και την άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία», ήταν η απάντηση του Χακάν Φιντάν για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ότι και οι δύο χώρες είναι ευαίσθητες στην ασφάλεια της άλλης, ότι προωθούμε τις οικονομικές σχέσεις, ότι συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς και ότι ενεργούμε από κοινού για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την Τουρκία.

Βέβαια, σχετικά με την ευαισθησία της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδίως στη Συρία και το Ιράκ, το γεγονός ότι δεν επιδείχθηκε ευαισθησία στον βαθμό που θα θέλαμε και ότι αυτά αποτυπώθηκαν στην πράξη με λανθασμένες ενέργειες, προκάλεσε μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Ωστόσο, εμείς όπως κάνουμε και στις υπόλοιπες σχέσεις μας, έτσι και σε αυτή μας τη σχέση, ανοίξαμε μια παρένθεση σε αυτό το προβληματικό πεδίο και καθώς ασχολούμαστε με αυτό, κάναμε σημαντικά βήματα ως προς την διεύρυνση των άλλων τομέων στους οποίους συνεργαζόμαστε. Η Αμερική είναι ένας σημαντικός και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Το μοντέλο σχέσης σε αυτό το μοντέλο θα συνεχιστεί.

Εμείς αυτό που περιμένουμε κι από τη νέα κυβέρνηση είναι να εξαλείψει άλλους προβληματικούς τομείς, ιδίως τις κυρώσεις όπως τις CAATSA, οι οποίες παρέμειναν κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, και να αποκαλύψει το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο πρόεδρός μας είναι ανοιχτός σε αυτό, αλλά κατά καιρούς βλέπουμε επίσης ότι η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει σε ομηρία ορισμένες πτυχές των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα της ζωής και θα συνεχίσουμε την πορεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.