Ζοζέπ Μπορέλ: Περιμένει την άμεση απάντηση των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η θέση της Τεχεράνη είναι «λογική» με βάση την Ευρώπη, ενώ η Ουάσιγκτον δεν έχει σχολιάσει ακόμη

Ζοζέπ Μπορέλ: Περιμένει την άμεση απάντηση των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στην πρόταση της ΕΕ που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τόνισε πως όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει, με εξαίρεση τις ΗΠΑ που δεν έχουν δώσει την απάντηση τους, κάτι που περιμένει ο ίδιος να γίνει σύντομα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε πως το Ιράν έχει δώσει μια «λογική» απάντηση στην πρόταση.

«Υπήρξε μια πρόταση από εμένα ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων που έλεγε “αυτή είναι η ισορροπία όπου έχουμε φτάσει, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε στη μία ή στην άλλη πλευρά”… και υπήρξε μια απάντηση από το Ιράν την οποία θεώρησα λογική», δήλωσε ο Μπορέλ σε μια πανεπιστημιακή εκδήλωση στην ισπανική πόλη Σανταντέρ.

«Διαβιβάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα… ελπίζω η απάντηση να βάλει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, ενώ αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε προηγουμένως πως η πρόταση είναι η «τελική προσφορά» της Ένωσης.

Σημειώνεται, πως το διακύβευμα είναι μεγάλο, αφού μια αποτυχία των συνομιλιών θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, με το Ισραήλ να απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν αν αποτύχει η διπλωματία ώστε να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αναπτύξει ικανότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, η πρόταση της ΕΕ αφορά την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018, όταν και ο τότε πρόεδρος Ν.Τραμπ θέλησε να εφαρμόσει πιο επιθετική πολιτική προς το Ιράν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.