Δήλωση-σοκ από την επικεφαλής του ΔΝΤ: «Ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος»!

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω της πανδημίας

Δήλωση-σοκ από την επικεφαλής του ΔΝΤ: «Ο πληθωρισμός θα είναι μόνιμος»!

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στη Γερμανία, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός θα είναι ένα μόνιμο σοκ για την παγκόσμια οικονομία!

Αναφέρθηκε στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας και των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στις πολιτικές μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που ακολουθεί η Κίνα, οι οποίες έχουν μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή και στην ανάγκη αποκατάστασης των εφοδιαστικών αλυσίδων που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε περισσότερο στο ότι μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σταμάτησε να θεωρεί τον πληθωρισμό ως προσωρινό και μεμονωμένο σοκ μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον στα τέλη του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με πληθωρισμούς της τάξης του 9%-10%. Δηλαδή τα εισοδήματα των πολιτών τους δεν θα μπορούν να αντιστοιχθούν με τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών.

Πάντως το ζήτημα των εφοδιαστικών αλυσίδων που δεν έχουν αποκατασταθεί και δεν αναμένεται να το κάνουν για πολύ καιρό, δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα.

Σύντομα θα υπάρχουν ελλείψεις στις δυτικές αγορές. Δηλαδή ακόμα κι αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει κάτι, δεν θα μπορεί να το κάνει, διότι απλούστατα δεν θα υπάρχει αυτό το «κάτι» για να το προμηθευτεί.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Η Ελλάδα έχει μία οικονομία η οποία δεν στηρίζεται στην παραγωγή αλλά στην κατανάλωση.

Αφενός έχουν αυξηθεί τα κόστη λειτουργίας του επιχειρήσεων και αφετέρου έχει μειωθεί ο τζίρος τους διότι απλούστατα οι Έλληνες δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για αγορές.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες χώρες σε διαφορετική κλίμακα βεβαίως.

Τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ οι μετοχές χθες και σήμερα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Στο χθεσινό sell off των 1.164 μονάδων για τον Dow Jones, ήρθε να προστεθεί και η σημερινή πτώση, οι οποίες έφτασαν κάποια στιγμή σε πάνω από 400 μονάδες για να περιοριστεί τελικά σε απώλειες της τάξεως των 236,94 μονάδων.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της ημέρας η σημαντική άνοδος του ευρώ, έναντι του δολαρίου, όπως επίσης και η ανάκαμψη του πετρελαίου, με το Brent να σημειώνει άνοδο 2,31% και να περνάει ξανά πάνω 111 δολάρια το βαρέλι!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα το φυσικό αέριο σημείωσε νέες απώλειες της τάξης του 4,8% η οποία με την σειρά της κατέβασε στα 90 ευρώ την μεγαβατώρα, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ πολέμου επίπεδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.