ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ΕΕ: Έκθεση-καταπέλτης κατά της Τουρκίας

Η Τουρκία συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με τα περιοριστικά μέτρα

ΕΕ: Έκθεση-καταπέλτης κατά της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα την αξιολόγηση της κατάστασης και της προόδου που σημείωσαν τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία στην αντίστοιχη πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, καθώς και σαφείς κατευθύνσεις για τις μελλοντικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες.

Στην αξιολόγηση της η ΕΕ χτυπάει καμπανάκι στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων για την Τουρκία, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης ζητά να βελτιώσει την ευθυγράμμιση της με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, αν και εξήρε την διπλωματική της ικανότητα όπως στη μεταφορά των σιτηρών, παραμένοντας βασικός εταίρος τα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο της αξιολόγησης για την Τουρκία

«Στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την αρνητική τάση κατά προτεραιότητα, αντιμετωπίζοντας την αποδυνάμωση των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα. Ο διάλογος για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας. Τα θεμελιώδη γεγονότα που οδήγησαν στην εκτίμηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει, εξακολουθούν να ισχύουν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει το στρατηγικό του ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει και πάλι πιο τεταμένη. Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην ευθυγραμμίζεται με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας προκαλεί ανησυχία λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών διπλής χρήσης, εντός της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει επίσης να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση της ευθυγράμμισης με την ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, και να αποφύγει ενέργειες που είναι αντίθετες με τον διακηρυγμένο στόχο των δύο χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία παραμένει βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, η ασφάλεια των τροφίμων και οι μεταφορές. Συνεχίστηκαν οι διάλογοι υψηλού επιπέδου και η εντατικοποιημένη δέσμευση σε αυτούς τους τομείς. Η Τουρκική Δημοκρατία διευκόλυνε τον διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, αν και αποφάσισε επίσης να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.