Είναι αυτό το πιο περίεργο επάγγελμα στον κόσμο; – 22χρονος εργάζεται ως πωλητής ανθρώπινων οστών (φωτό-βίντεο)

Ο 22χρονος ανέπτυξε την εμμονή του σε ηλικία 13 ετών

Είναι αυτό το πιο περίεργο επάγγελμα στον κόσμο; – 22χρονος εργάζεται ως πωλητής ανθρώπινων οστών (φωτό-βίντεο)

Ο Jon Ferry πουλάει παλιά οστά, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία της ιατρικής. Ωστόσο, το εμπόριο ιατρικών οστών έχει μια σκοτεινή ιστορία εκμετάλλευσης εδώ και αιώνες.

Τα οστά που πουλά ο Ferry, αφού επιθεωρηθούν, θα φωτογραφηθούν και θα καταχωρηθούν σε μια βάση δεδομένων, πριν τακτοποιηθούν στη θέση τους. Για παράδειγμα, κάθε ένα από τα κρανία έχει μια μπλε ετικέτα με τον αριθμό καταχώρησης και τη λέξη “JonsBones”, το όνομα της εταιρείας του Ferry. Η Francesca Carington παρουσιάζει την ιστορία του στον Guardian.

«Πέντε αρθρωτοί σκελετοί κρέμονται πάνω από τα κρανία- απέναντί τους βρίσκονται περισσότερες από εκατό σπονδυλικές στήλες, διαβαθμισμένες όπως ένα δείγμα μπογιάς από το σκούρο στο ανοιχτό», περιγράφει.

Ο 22χρονος Ferry, πουλάει ανθρώπινα οστά. Ανέπτυξε την εμμονή του σε ηλικία 13 ετών, ενώ μεγάλωνε στην Ταϊλάνδη. Ο πατέρας του, του έδωσε έναν σκελετό ποντικιού, ο οποίος, «αντί να είναι ανατριχιαστικός, σκοτεινός και παράξενος», έδωσε το έναυσμα για το πάθος του και με τον καιρό άρχισε να αρθρώνει σκελετούς ζώων. Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα 18 του για να σπουδάσει σχεδιασμό προϊόντων στο Parsons, ο Ferry ξεκίνησε την JonsBones ως επιχείρηση με σκελετούς ζώων. Ένα ταξίδι στο κατάστημα με παράξενα αντικείμενα Obscura Antiques and Oddities, όπου είδε ένα ανθρώπινο κρανίο σε ένα ράφι, κέντρισε το ενδιαφέρον του για τα ανθρώπινα οστά. Ο ιδιοκτήτης, Mike Zohn, του εξήγησε ότι επρόκειτο για τα απομεινάρια της ιατρικής οστεολογίας.

Πιστεύετε ότι τα νυν τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης είναι:

  • Ανεξάρτητα από την κυβέρνηση (2%, 426 Votes)
  • Μερικώς εξαρτώμενα (3%, 708 Votes)
  • Πλήρως εξαρτώμενα (57%, 14.821 Votes)
  • Δεν βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση πλέον (38%, 9.913 Votes)

Σύνολο ψήφων: 25.868

Loading ... Loading ...

Το JonsBones έχει πλέον οκτώ υπαλλήλους, μισό εκατομμύριο ακολούθους και πάνω από 22 εκατομμύρια likes στο TikTok, όπου ο Ferry δημοσιεύει βίντεο για το αγαπημένο του θέμα, το εμπόριο οστών για την ιατρική. Εκεί, απαντά στις ερωτήσεις των ακολούθων του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σχετικά με την προέλευση των οστών. Σε ένα βίντεο, εξηγεί ότι οι φοιτητές ιατρικής τα αγόρασαν από εταιρείες ιατρικών προμηθειών, δείχνοντας προς ένα ξύλινο κουτί με οστά με την ένδειξη “Millikin & Lawley”. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ήταν σύνηθες για τους φοιτητές να αγοράζουν τους δικούς τους σκελετούς για τις σπουδές τους στην ανατομία.

Πώς λειτουργεί η επιχείρηση με τα οστά
Την ημέρα της επίσκεψής της δημοσιογράφου, ο Ferry εξέταζε τις υποβολές από επίδοξους πωλητές. Λαμβάνει περίπου 30 το μήνα μέσω μιας φόρμας στην ιστοσελίδα του. Επιθεωρεί κάθε φωτογραφία για σημάδια -κοψίματα, σιδερένια υλικά- που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ιατρικά οστά, και στη συνέχεια αποφασίζει αν θέλει να τα αποκτήσει – με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν ζουν στη Τζόρτζια, το Τενεσί ή τη Λουιζιάνα, όπου οι νόμοι περιορίζουν την πώληση ανθρώπινων λειψάνων.

@jonsbonesPeople always ask where the bones come from! All the pieces in the show room come from retired doctors who purchased them during their time in medical school!

♬ original sound – JonsBones

Η σκοτεινή ιστορία από την πώληση οστών στο παρελθόν
Για μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας, οι εκπαιδευόμενοι γιατροί μελετούσαν την ανθρώπινη ανατομία χρησιμοποιώντας πραγματικούς σκελετούς. Όπως γράφει ο Scott Carney στο βιβλίο του The Red Market, η ταχεία επέκταση της ιατρικής βιομηχανίας τον 19ο αιώνα σήμαινε ότι η ζήτηση για πτώματα ξεπέρασε γρήγορα την προσφορά. Τα πτώματα αυτά προμηθεύονταν από τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους: εκτελεσμένους κρατούμενους, πτώματα που δεν είχαν ζητηθεί και εκείνους των οποίων οι τάφοι είχαν ληστευτεί από τους αρπάχτες πτωμάτων.

Οι πιο διάσημοι από αυτούς ήταν οι Burke και Hare, των οποίων η παράλληλη δραστηριότητα να δολοφονούν τους ενοίκους της πανσιόν τους στο Εδιμβούργο και να πωλούν τα σώματά τους στο τμήμα ανατομίας του πανεπιστημίου οδήγησε στο νόμο περί ανατομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1832, ο οποίος περιόρισε την αρπαγή πτωμάτων επιτρέποντας στους γιατρούς να χρησιμοποιούν αζήτητα πτώματα σε νεκροτομεία και νοσοκομεία.

Αντιμέτωποι με την έλλειψη σωμάτων, οι Βρετανοί γιατροί στράφηκαν στις αποικίες – συγκεκριμένα στην Ινδία, όπου η Καλκούτα έγινε η πρωτεύουσα του εμπορίου ανθρώπινων οστών. Δημιουργήθηκαν εταιρείες ιατρικών προμηθειών όπως η Clay Adams, η Kilgore International και η Adam, Rouilly, οι οποίες πωλούσαν τα εισαγόμενα οστά στην Ευρώπη και στους φοιτητές ιατρικής της Αμερικής. Το 1944, οι περισσότεροι από τους σκελετούς που συναρμολογούνταν στο εργοστάσιο της Clay Adams στο Μανχάταν προέρχονταν από την Ινδία- το περιοδικό Life ανέφερε ότι η προμήθεια είχε διευκολυνθεί μετά τον λιμό της Βεγγάλης το 1943, ο οποίος σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 1978, οι Times of India σημείωσαν ότι οι καταστροφές τείνουν να αυξάνουν την προσφορά, καθώς και τον «βανδαλισμός των νεκροταφείων». Το εμπόριο απέφερε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως στην Καλκούτα. Ο Sanker Sen, ιδιοκτήτης της εταιρείας Reknas, δήλωσε στον Philadelphia Inquirer, ότι αγόραζαν αζήτητα πτώματα από νεκροτομεία, τα οποία επεξεργάζονταν και πωλούσαν σε εταιρείες όπως η Adam, Rouilly και Kilgore International.

Αυτές οι εταιρείες ιατρικών προμηθειών θα καθάριζαν την προέλευση αυτών των οστών, μετατρέποντάς τα σε επώνυμα προϊόντα. Το 1985, η βιομηχανία κατέρρευσε οριστικά όταν η Ινδία απαγόρευσε το εμπόριο ανθρώπινων λειψάνων μετά τη σύλληψη ενός εμπόρου οστών για την εξαγωγή 1.500 παιδικών σκελετών.

Αυτά τα οστά έπεσαν εκτός χρήσης, αλλά όχι εκτός ύπαρξης – και συχνά κληρονομούνται από τις οικογένειες όταν πεθαίνει ένας γιατρός. Εδώ έρχεται ο Ferry. Διευκολύνει την κερδοφόρα επανένταξή τους στη σφαίρα της ιατρικής διδασκαλίας, όπου πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να ωφελήσουν την ανθρωπότητα, με τις μοναδικές παραλλαγές τους, που τα ανατομικά μοντέλα δεν μπορούν πάντα να αναπαραγάγουν. Τα οστά είναι εδώ είτε μας αρέσει είτε όχι, αιτιολογεί, οπότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Ο Ferry, είναι φοιτητής και σπουδάζει σχεδιασμό προϊόντων στο Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη. «Ήθελα να σπουδάσω οστεολογία, αλλά δεν μπορούσα να έχω πρόσβαση σε οστά στην πολιτεία στην οποία βρισκόμουν», έχει πει σύμφωνα με την Daily Mail.

Αυτό τον οδήγησε να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν ανθρώπινα οστά στα σπίτια των ανθρώπων και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Αυτά τα οστά προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν οι φοιτητές ιατρικής έπρεπε να αγοράζουν τα λείψανα για τα μαθήματα.

Δεκαετίες αργότερα, τα άτομα αυτά έχουν πεθάνει και τώρα οι επόμενοι συγγενείς τους είναι οι νέοι ιδιοκτήτες των οστών – και πολλοί φοβούνται για τις νομικές λεπτομέρειες της κατοχής και της διάθεσής τους.

Ο Ferry δήλωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους που έχουν κυριολεκτικά σκελετούς στην ντουλάπα τους και οι οποίοι φοβούνται μήπως μπλέξουν γι’ αυτό.

Ποιοι είναι οι αγοραστές οστών του Ferry
Οι αγοραστές του Ferry είναι κυρίως ιατρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανθρώπινα οστά για την εκπαίδευση σκύλων. Αλλά τα οστά είναι επίσης όλα καταχωρημένα στον ιστότοπο JonsBones για να τα αγοράσει ο καθένας – 7.500 δολάρια για έναν αρθρωτό σκελετό, 80 δολάρια για μια λεκάνη. «Πιστεύω ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να μελετούν τα οστά», λέει ο ίδιος.

Προβληματισμός γύρω από την εμπορία οστών
Όμως η σκοτεινότητα της προέλευσης των οστών – τόσο όσον αφορά τις ιστορικές ρίζες του εμπορίου όσο και τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των λειψάνων περιθωριοποιημένων ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα – προβληματίζει πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Sam Redman, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst και συγγραφέα του βιβλίου Bone Rooms, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πώς τα κρανία ιθαγενών και μη λευκών ανθρώπων συλλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν θεωρίες φυλετικής κατηγοριοποίησης.

Ο Redman θεωρεί την ιατρική οστεολογία ως προέκταση αυτής της ευρύτερης παράδοσης, καθώς τα λείψανα περιθωριοποιημένων ατόμων συλλέγονταν με τέτοια σφοδρότητα που πολλά από αυτά έφταναν στο γενικό εμπόριο οστών. «Δεν υπάρχει ηθικός τρόπος να αγοράζεις και να πουλάς ανθρώπινα λείψανα», λέει. «Επειδή υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της κληρονομιάς αυτής και του ρατσισμού και του επιστημονικού ρατσισμού και της αποικιοκρατίας».

«Κατά καιρούς, όταν μιλάω με τον Ferry, μου κάνει εντύπωση ένα είδος ηθικής ταλάντευσης καθώς προσπαθεί να χαράξει ένα υπεύθυνο πλαίσιο για την επιχείρησή του. Είναι σαν, αποφασίζοντας ότι ορισμένα πράγματα δεν είναι σωστά, τα άλλα αμφισβητήσιμα πράγματα να είναι ίσως σε αντίθεση εντάξει. Θα πουλήσει οστά στο διαδίκτυο, αλλά όχι στο TikTok- θα πουλήσει ιατρικά οστά, αλλά όχι αυτό που αποκαλεί “φυλετικά” ή “αρχαιολογικά” οστά (επειδή “δεν ξέρουμε ποια ήταν η τελευταία επιθυμία του ατόμου”)- θα πουλήσει έναν κορμό, αλλά δεν θα σπάσει μια σπονδυλική στήλη» λέει η Carington.

Το Ebay απαγόρευσε την πώληση ανθρώπινων λειψάνων το 2016, αλλά μπορείτε να αγοράσετε οστά στο Instagram ή σε ένα κατάστημα «φυσικής ιστορίας» όπως το Bone Room στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει πουλήσει αντικείμενα στον Άγγλο καλλιτέχνη Damien Hirst. Πράγματι, ο Ferry λέει ότι στα τέσσερα χρόνια από τότε που αγόρασε το πρώτο του κρανίο, οι τιμές έχουν ανέβει, από περίπου 500-800 δολάρια σε 2.000-3.000 δολάρια. «Έχει γίνει πιο αποδεκτό από το κοινό», λέει.

«Αυτά τα κομμάτια, είναι ανθρώπινα όντα. Και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό και αξιοπρέπεια», λέει. «Έτσι, στο πλαίσιο της συλλογής, αντιμετωπίζουμε αυτά τα κομμάτια με τιμή, με αξιοπρέπεια, με σεβασμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα εκθέτουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το πρόβλημα είναι ότι σε όλη αυτή τη συζήτηση έχουμε ξεχάσει ποιοι ήταν οι άνθρωποι», λέει ο Scott Carney. «Όταν μετατρέπουμε έναν άνθρωπο σε εμπόρευμα, τότε αρχίζουν τα τεράστια ηθικά κενά… Και ο Jon βρίσκεται στη λάθος πλευρά αυτής της εξίσωσης».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.