ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκλογές στη Βραζιλία: «Σκληρό ντέρμπι» Λ.Λούλα-Ζ.Μπολσονάρου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στην κόψη του ξυραφιού η διαφορά Λούλα-Μπολσονάρου

Εκλογές στη Βραζιλία: «Σκληρό ντέρμπι» Λ.Λούλα-Ζ.Μπολσονάρου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

156 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του αριστερού πρώην προέδρου – και φαβορί αυτής της αναμέτρησης – Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο με τρεις ώρες αργότερα.

Αμφίρροπες οι δημοσκοπήσεις

Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αναμέτρηση έγινε πιο αμφίρροπη την τελευταία εβδομάδα με τον Μπολσονάρο να καταγράφει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Άλλες δείχνουν ένα μικρό αλλά σταθερό πλεονέκτημα για τον Λούλα.

Ο Μπολσονάρο είχε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 2 Οκτωβρίου ανάμεσα σε 11 υποψηφίους.

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων είπαν πως επανεξέτασαν τις μεθόδους τους στη βάση αυτού του αποτελέσματος, όμως σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές ο σημερινός γύρος εξακολουθεί να είναι αμφίρροπος.

Ο Μπολσονάρου ψαλίδισε το προβάδισμα του Λούλα στις δημοσκοπήσεις

Η σημερινή αναμέτρηση αναμένεται να εξελιχθεί σε εκλογικό θρίλερ, αφού δημοσκόπηση λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες δίνει οριακό προβάδισμα (στο όριο του στατιστικού σφάλματος) στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του δεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT), o Λούλα εξασφαλίζει το 51,1% των προθέσεων ψήφου έναντι 48,9% του Μπολσονάρου.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της MDA στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποδείχθηκαν πλησιέστερα στην ετυμηγορία της κάλπης, καθώς οι περισσότερες εταιρείες υποτιμούσαν τον Μπολσονάρου και προεξοφλούσαν θρίαμβο του Λούλα.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Λούλα είναι φαβορί – όχι όμως ακλόνητο – για τον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας και μπορεί να ολοκληρώσει έτσι μια θεαματική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο μετά την αποφυλάκισή του με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αφού νωρίτερα είχε καταδικαστεί για διαφθορά.

Ωστόσο, ο Μπολσονάρου διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου και πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η ετυμηγορία της κάλπης δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε δημοσκόπηση της AtlasIntel, ο Λούλα εξακολουθεί πάντως να διατηρεί προβάδισμα έξι μονάδων. Οι αναλυτές της AtlasIntel το αποδίδουν στην υποστήριξη των οπαδών της κεντρώας γερουσιαστού Σιμόνι Τέμπετ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.